Hozzávalók a páchoz: (1 kg húshoz)
4 evőkanál méz
1evőkanál mustár
fél dl szójaszósz
4 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
Hozzávalók a franciasalátához:
Mirelit zöldborsó (kb. 30 dkg)
2-3 db sárgarépa
2 db burgonya
2 db alma
3-4 csemegeuborka
3,5 dl tejföl
1 nagy tubus majonéz
kevés mustár, só, cukor
A pác elkészítése:
A mézet a mustárral összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szójaszószt, az olajat, és jól összedolgozzuk. Az előkészített combokat jól bekenjük és lehetőség szerint egy éjszakára lefedve, hűtőbe tesszük, de elegendő neki pár óra is.
Parázson vagy grillsütőben a húst gyakori forgatás mellett készre sütjük. Vigyázzunk, mert a méz miatt könnyebben megéghet.
A franciasaláta elkészítése:
A franciasalátához a zöldségeket megfőzzük. Ha nem mirelitből készítjük, akkor a répát a főzés után kockázzuk fel. Amikor az alaposan leszűrt borsó és répa kihűlt, belekeverjük a felaprított nyers almát és ecetes uborkát.
Elkészítjük az öntetet: a tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük. Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük. Jól lehűtve kínáljuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Mindig ellenőrizzük felhasználás előtt az alapanyagok minőség-megőrzési idejét.
- A csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket, és ezeket a használatot követően minél előbb mossuk el, hogy véletlenül se érintkezzen a készétellel.
- A mirelit termékek esetében, mint a filézett hal is, fontos, hogy a hazaszállítás hűtőtáskában történjen, ugyanis ezen termékek felengedése, majd újrafagyasztása csökkenti a minőség-megőrzési időt, ezáltal pedig a biztonságos felhasználást.
- Természetesen fontos az is, hogy a mirelit termékeket mindig a csomagoláson jelölt hőmérsékleten tároljuk.
- Az almát alaposan megtisztítjuk és meghámozzuk, hiszen ez nyersen kerül az ételhez.
- A majonézöntet elkészítése a bolti majonézből sokkal biztonságosabb, mint a nyers tojást tartalmazó öntet, ezért ajánlatos az első változat elkészítése.
- A készételt hűtve tároljuk.