Ételtcsakokosan

Grillezésre fel!

2014. július 22.

 A nyár a kerti partik és a közös sütögetés idejét is jelenti. Ujjnyi vastag steakek, hamburger és sültkolbász serceg a rácson. A húsok közül grillezéshez a sertéstarja vagy oldalas, marhabélszín és hátszín, bárányborda, a csirke és pulyka mellrésze, a lazac, a keszeg és a harcsa a legjobb.
A finom húsok mellett készül a saláta, valamint zöldségek is kerülnek a grillre. Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas erre a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápia paprika, chili, fokhagyma, a lila, vörös-, póré- és salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek sem pácolást, sem hosszú sülési időt. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa – ezeket azonban érdemes előtte félig megfőzni, és utána a grillsütőn (vagy grill alatt) megbarnítani. Az alufóliába csomagolt, parázson sült krumplit se felejtsük el, amelyhez különböző tejfölös és joghurtos önteteket szervírozhatunk.
grilling-1081675_640
Sok-sok saláta
Érdemes friss salátákkal tálalni a nagy mennyiségű húst, így teremtve egyensúlyt a tápanyagok között. Divatos és praktikus alap-hozzávalója a salátáknak a jégsaláta, mivel kicsit káposztára emlékeztetően roppanós és nem esik könnyen össze, mint a fejes saláta. Répa, kígyóuborka, paradicsom, különféle hagymák, cukkini, paprika, olajos magvak, ecetek és olajok teszik végtelenné a lehetőségek tárházát. A jól bevált görög saláta sem fog kimenni a divatból, sok feta sajttal és olívabogyóval.
Pikáns öntet

  • 150 g natúr joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 0,5 kis fej vöröshagyma lereszelve
  • 0,5 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 csipet bors
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 kk friss kapor
  • 1 kk citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • só ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük, pár órát a hűtőben állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Bármilyen salátára vagy húshoz adhatjuk.
Mire figyeljünk az otthoni sütésnél?

  • Mindig friss húst pácoljunk és grillezzünk!
  • A pácolás során végig hűtőszekrényben legyenek a hússzeletek!
  • Csontos hús grillezése esetén vegyük figyelembe, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe.
  • A félig grillezett alapanyagokat nem ajánljuk eltenni későbbre, vagy újra „készre” grillezni.
  • Az előkészítő műveleteket (saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában és ne a szabadban végezzük, hiszen a környezetből sokkal több szennyeződés kerülhet rájuk.

További élelmiszer-biztonsági tanácsok a grillezésről itt ovlashatóak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Citrusok és kézmosás

eteltcsakokosan

Adományozásra buzdítunk

eteltcsakokosan

Megehetem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató