A nyár a kerti partik és a közös sütögetés idejét is jelenti. Ujjnyi vastag steakek, hamburger és sültkolbász serceg a rácson. A húsok közül grillezéshez a sertéstarja vagy oldalas, marhabélszín és hátszín, bárányborda, a csirke és pulyka mellrésze, a lazac, a keszeg és a harcsa a legjobb.
A finom húsok mellett készül a saláta, valamint zöldségek is kerülnek a grillre. Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas erre a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápia paprika, chili, fokhagyma, a lila, vörös-, póré- és salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek sem pácolást, sem hosszú sülési időt. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa – ezeket azonban érdemes előtte félig megfőzni, és utána a grillsütőn (vagy grill alatt) megbarnítani. Az alufóliába csomagolt, parázson sült krumplit se felejtsük el, amelyhez különböző tejfölös és joghurtos önteteket szervírozhatunk.
Sok-sok saláta
Érdemes friss salátákkal tálalni a nagy mennyiségű húst, így teremtve egyensúlyt a tápanyagok között. Divatos és praktikus alap-hozzávalója a salátáknak a jégsaláta, mivel kicsit káposztára emlékeztetően roppanós és nem esik könnyen össze, mint a fejes saláta. Répa, kígyóuborka, paradicsom, különféle hagymák, cukkini, paprika, olajos magvak, ecetek és olajok teszik végtelenné a lehetőségek tárházát. A jól bevált görög saláta sem fog kimenni a divatból, sok feta sajttal és olívabogyóval.
Pikáns öntet
- 150 g natúr joghurt
- 2 ek tejföl
- 1 ek majonéz
- 0,5 kis fej vöröshagyma lereszelve
- 0,5 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 csipet bors
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kk friss kapor
- 1 kk citromlé
- 1 teáskanál cukor
- só ízlés szerint
A hozzávalókat összekeverjük, pár órát a hűtőben állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Bármilyen salátára vagy húshoz adhatjuk.
Mire figyeljünk az otthoni sütésnél?
- Mindig friss húst pácoljunk és grillezzünk!
- A pácolás során végig hűtőszekrényben legyenek a hússzeletek!
- Csontos hús grillezése esetén vegyük figyelembe, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe.
- A félig grillezett alapanyagokat nem ajánljuk eltenni későbbre, vagy újra „készre” grillezni.
- Az előkészítő műveleteket (saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában és ne a szabadban végezzük, hiszen a környezetből sokkal több szennyeződés kerülhet rájuk.
További élelmiszer-biztonsági tanácsok a grillezésről itt ovlashatóak.