Ételtcsakokosan

Grillezésre fel!

2014. július 22.

 A nyár a kerti partik és a közös sütögetés idejét is jelenti. Ujjnyi vastag steakek, hamburger és sültkolbász serceg a rácson. A húsok közül grillezéshez a sertéstarja vagy oldalas, marhabélszín és hátszín, bárányborda, a csirke és pulyka mellrésze, a lazac, a keszeg és a harcsa a legjobb.
A finom húsok mellett készül a saláta, valamint zöldségek is kerülnek a grillre. Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas erre a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápia paprika, chili, fokhagyma, a lila, vörös-, póré- és salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek sem pácolást, sem hosszú sülési időt. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa – ezeket azonban érdemes előtte félig megfőzni, és utána a grillsütőn (vagy grill alatt) megbarnítani. Az alufóliába csomagolt, parázson sült krumplit se felejtsük el, amelyhez különböző tejfölös és joghurtos önteteket szervírozhatunk.
grilling-1081675_640
Sok-sok saláta
Érdemes friss salátákkal tálalni a nagy mennyiségű húst, így teremtve egyensúlyt a tápanyagok között. Divatos és praktikus alap-hozzávalója a salátáknak a jégsaláta, mivel kicsit káposztára emlékeztetően roppanós és nem esik könnyen össze, mint a fejes saláta. Répa, kígyóuborka, paradicsom, különféle hagymák, cukkini, paprika, olajos magvak, ecetek és olajok teszik végtelenné a lehetőségek tárházát. A jól bevált görög saláta sem fog kimenni a divatból, sok feta sajttal és olívabogyóval.
Pikáns öntet

  • 150 g natúr joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 0,5 kis fej vöröshagyma lereszelve
  • 0,5 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 csipet bors
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 kk friss kapor
  • 1 kk citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • só ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük, pár órát a hűtőben állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Bármilyen salátára vagy húshoz adhatjuk.
Mire figyeljünk az otthoni sütésnél?

  • Mindig friss húst pácoljunk és grillezzünk!
  • A pácolás során végig hűtőszekrényben legyenek a hússzeletek!
  • Csontos hús grillezése esetén vegyük figyelembe, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe.
  • A félig grillezett alapanyagokat nem ajánljuk eltenni későbbre, vagy újra „készre” grillezni.
  • Az előkészítő műveleteket (saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése) lehetőleg a konyhában és ne a szabadban végezzük, hiszen a környezetből sokkal több szennyeződés kerülhet rájuk.

További élelmiszer-biztonsági tanácsok a grillezésről itt ovlashatóak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Reneszánszát éli a birsalma

eteltcsakokosan

Fekete berkenye: a legfeketébb gyümölcs

eteltcsakokosan

Kötelező-e feltüntetni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató