Ételtcsakokosan

Gondos szürettel a jó borért

2014. szeptember 16.
kek-szolo-400x225

kek-szolo-400x225Magyarországon a saját fogyasztásra bort készítők száma százezres nagyságrendű. A házi borkészítés eredménye – a bor minősége – függ a szüreti munka és a borszőlő-feldolgozás gondosságától. Javasoljuk, hogy baráti társasággal, alkalomhoz illő étek közös elkészítésével és fogyasztásával tegyék ünnepivé az egyéves munka eredményét.
AZ EGÉSZSÉGES SZŐLŐTERMÉS ÉRDEKÉBEN rendszeres zöldmunkával alakítsunk ki szellős lombfalat, ami csökkenti a gombabetegségek fellépését. A betegségek elleni vegyszeres védekezés során különösen figyeljünk oda, hogy a szüret tervezett idejéig leteljen az utolsó permetezéshez használt vegyszerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Erre nem csak egészségünk megőrzése miatt kell figyelnünk, hanem amiatt is, mert a vegyszermaradványok később akadályozhatják a must erjesztését végző élesztőgombák „munkáját” is.
A szüret idejét nem kizárólag a bogyók cukortartalma alapján célszerű meghatározni. A harmonikus bor készítésének alapvető követelménye a megfelelő – sem túl magas, sem túl alacsony – savtartalom. A szüret előtt alaposan tisztítsuk meg a szüreteléshez, a szőlőfeldolgozáshoz használt eszközöket, a must erjesztéséhez alkalmazott tartályt, hordót! A régebbi zúzódarálók, prések nem rozsdamentes acélból készültek, hanem festett acéllemez- és öntöttvas alkatrészeket tartalmaznak. A sérült festésnél előforduló csupasz vagy rozsdás vasfelületeket speciális, élelmiszer-ipari célra készült festékkel kezeljük! A must nem érintkezhet vasfelületekkel, mert a must savai által kioldott vas borhibát eredményezhet.
A szüretet kedvezőbb a hűvös reggeli órákban végezni, s a leszüretelt termést se hagyjuk a napon felmelegedni. A magasabb – 20 oC-nál melegebb – hőmérsékletű termésből préselt must gyors, magas hőmérsékleten folyó erjedést eredményez, ami a szőlőfajták jellegzetes aromáinak elvesztésével jár.  A szüret során törekedjünk arra, hogy a fürtöket a bogyók sérülése nélkül szedjük le és helyezzük a szüretelő edénybe, mert ezek is befolyásolhatják a bor élvezeti értékét.
A FÜRTÖK FELDOLGOZÁSA ELŐTT távolítsuk el az esetleges betegségek miatt penészes, rothadó vagy jégverés, napégés miatt beszáradt bogyókat tartalmazó fürtrészeket. Nem érdemes túl nagy nyomással vagy kétszeri préseléssel az utolsó csepp mustot is kisajtolni a cefréből. Az így kinyerhető kis mennyiségű, rossz minőségű présmusttal kár rontani borunk minőségét. Az esetleg még kissé nedvesebb törkölyből készítsünk inkább pálinkát. A jól végzett munka utáni egészséges fáradtságunkat oldjuk egy pohár finom óborral!
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyomokban … tartalmazhat?

eteltcsakokosan

Mi kell a tökéletes nyaraláshoz?

eteltcsakokosan

Indul az eperszezon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató