Hozzávalók:
- 40 dkg gomba (ízlés szerint lehet: vargánya, galambgomba, sárga rókagomba, champion, csiperke, laska gomba)
- 40 dkg kerekszemű rizs
- 20 dkg bacon
- 3-5 evőkanál olíva olaj
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 liter víz vagy húsleves
- 3 db húsleves kocka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor újhagyma
- só, őrölt bors ízlés szerint
- fűszerek ízlés szerint: friss kakukkfű , friss rozmaring, petrezselyem, zsálya, bazsalikom
Elkészítése
Az újhagymát vágjuk vékony karikákra, a bacont pedig vékony csíkokra, és kevés olívaolajon pirítsuk meg! Adjuk hozzá az átmosott, lecsöpögtetett rizst és kevergessük addig, amíg a rizs áttetsző nem lesz.
Közben a gombát tisztítsuk és mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk apróra, és adjuk hozzá a rizshez!
Húsleves hiányában készítsük el a leveskockából a húsleves alaplét! A levest merőkanállal apránként (mindig csak 1-1 dl-t) adjuk a rizshez. Kevergessük folyamatosan! Csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi levest, ha látjuk, hogy elfőtte a levét.
Fűszerezzük ízlés szerint. Majd ha megpuhult a rizs, adjunk hozzá még kb. 1 dl-t a húsléből, és keverjük bele a sajt felét, a többivel pedig tálaláskor szórjuk meg a rizottónkat. Tálaláskor díszíthetjük egész fűszernövényekkel is.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
- Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési idejét.
- A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
- A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
- Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
- A rizst (amennyiben nem előfőzött) tésztaszűrőben mossuk folyó víz alatt a főzés előtt mindaddig, míg az elfolyó víz tiszta nem lesz.
- A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
- Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.