Ételtcsakokosan
Gombas_rizotto_72-300x200


Gombas_rizotto_72-300x200

Hozzávalók:

  • 40 dkg gomba (ízlés szerint lehet: vargánya, galambgomba, sárga rókagomba, champion, csiperke, laska gomba)
  • 40 dkg kerekszemű rizs
  • 20 dkg bacon
  • 3-5 evőkanál olíva olaj
  • 10 dkg  reszelt parmezán sajt
  • 2 liter víz vagy húsleves
  • 3 db húsleves kocka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor újhagyma
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint: friss kakukkfű , friss rozmaring, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

Elkészítése

Az újhagymát vágjuk vékony karikákra, a bacont pedig vékony csíkokra, és kevés olívaolajon pirítsuk meg! Adjuk hozzá az átmosott, lecsöpögtetett rizst és kevergessük addig, amíg a rizs áttetsző nem lesz.

Közben a gombát tisztítsuk és mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk apróra, és adjuk hozzá a rizshez!

Húsleves hiányában készítsük el a leveskockából a húsleves alaplét! A levest merőkanállal apránként (mindig csak 1-1 dl-t) adjuk a rizshez. Kevergessük folyamatosan! Csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi levest, ha látjuk, hogy elfőtte a levét.

Fűszerezzük ízlés szerint. Majd ha megpuhult a rizs, adjunk hozzá még kb. 1 dl-t a húsléből, és keverjük bele a sajt felét, a többivel pedig tálaláskor szórjuk meg a rizottónkat. Tálaláskor díszíthetjük egész fűszernövényekkel is.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési idejét.
  • A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A rizst (amennyiben nem előfőzött) tésztaszűrőben mossuk folyó víz alatt a főzés előtt mindaddig, míg az elfolyó víz tiszta nem lesz.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
  • Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

szucseva

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

A lejárt tartós élelmiszereket is ki kell dobni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató