Ételtcsakokosan

Gombás rizottó

2015.10.05.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Gombas_rizotto_72-300x200


Gombas_rizotto_72-300x200

Hozzávalók:

  • 40 dkg gomba (ízlés szerint lehet: vargánya, galambgomba, sárga rókagomba, champion, csiperke, laska gomba)
  • 40 dkg kerekszemű rizs
  • 20 dkg bacon
  • 3-5 evőkanál olíva olaj
  • 10 dkg  reszelt parmezán sajt
  • 2 liter víz vagy húsleves
  • 3 db húsleves kocka
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor újhagyma
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint: friss kakukkfű , friss rozmaring, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

Elkészítése

Az újhagymát vágjuk vékony karikákra, a bacont pedig vékony csíkokra, és kevés olívaolajon pirítsuk meg! Adjuk hozzá az átmosott, lecsöpögtetett rizst és kevergessük addig, amíg a rizs áttetsző nem lesz.

Közben a gombát tisztítsuk és mossuk meg, csöpögtessük le, majd vágjuk apróra, és adjuk hozzá a rizshez!

Húsleves hiányában készítsük el a leveskockából a húsleves alaplét! A levest merőkanállal apránként (mindig csak 1-1 dl-t) adjuk a rizshez. Kevergessük folyamatosan! Csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi levest, ha látjuk, hogy elfőtte a levét.

Fűszerezzük ízlés szerint. Majd ha megpuhult a rizs, adjunk hozzá még kb. 1 dl-t a húsléből, és keverjük bele a sajt felét, a többivel pedig tálaláskor szórjuk meg a rizottónkat. Tálaláskor díszíthetjük egész fűszernövényekkel is.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök.
  • Figyeljük a hozzávalók minőség- megőrzési idejét.
  • A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A rizst (amennyiben nem előfőzött) tésztaszűrőben mossuk folyó víz alatt a főzés előtt mindaddig, míg az elfolyó víz tiszta nem lesz.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
  • Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.

Legfrissebb cikkek


Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?


Tovább olvasom

Terítéken a vörös káposzta


Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő, édes nyár

eteltcsakokosan

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató