Ételtcsakokosan

GMO mentes vagy sem?…

2020. november 19.

Honnan lehet azt megtudni, hogy a külföldi konzervben a zöldség GMO-mentes vagy sem?

Az EU-s szabályozás szerint, ha egy adott GMO-t tartalmazó élelmiszert az Unióban engedélyeztek élelmiszercélú felhasználásra, akkor azt – az áruk szabad áramlása miatt – forgalomba lehet hozni az EU területén, így Magyarországon is. Ezeknél a termékeknél a GMO jelenlétére utalni kell.
https://portal.nebih.gov.hu/informaciok/allat/hivatali/hal-es-vadgazdalkodas/hal-es-vadgazdalkodas/-/asset_publisher/4ndba0yRXvQX/content/onkentes-jeloles-segit-megtalalni-a-gmo-mentes-elelmiszereket-es-takarmanyokat/sokak-uj-kedvence-az-afonya
Az uniós szabályozás szerint ugyanakkor nem jelölésköteles, ha a termékbe véletlenszerűen vagy technikailag elkerülhetetlen módon került GMO és az nem haladja meg a 0,9%-ot. A GMO-mentesség jelöléséről viszont nincs egységes EU-s szabály, de több ország, köztük Magyarország is hozott erre rendelkezést, ami ugyan nem kötelezően írja elő a GMO-mentes termékek jelölését, de ha egy vállalkozó GMO-mentes felirattal ellátva akarja forgalomba hozni a termékét, akkor meg kell felelnie ezeknek az előírásoknak. Eszerint a GMO-mentes jelöléssel ellátott növényi eredetű élelmiszer legfeljebb csak 0,1%-ban tartalmazhat véletlenszerűen vagy technikailag elkerülhetetlen módon belekerült GMO-t. Emellett a jelölés használatához a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak GMO-t.
További információkat az alábbi linkre kattintva olvashat a témában: https://portal.nebih.gov.hu/-/mikor-lehet-gmo-mentes-termelesbol-szarmazo-egy-szojaliszt-a-tej-a-mez-egy-szojaital-vagy-egy-szalami-?inheritRedirect=true&redirect=http%3A%2F%2Fportal.nebih.gov.hu%2Fnyitooldal%3Fp_p_id%3D3%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dmaximized%26p_p_mode%3Dview%26_3_groupId%3D0%26_3_keywords%3DGMO%2Bmentes%26_3_struts_action%3D%252Fsearch%252Fsearch.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így neveld a bazsalikomod

eteltcsakokosan

Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?

eteltcsakokosan

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató