Ételtcsakokosan

Alap fűszerünk a pirospaprika

2019. szeptember 3.

A legtöbb esetben őrölt formában használjuk fel, de az egyben megszárított csípős paprikát is szokás az ételbe törve használni, és a szépen füzérbe kötött paprika a konyha díszéül is szolgálhat.

A magyar konyha egyik alap fűszere a pirospaprika. A jól kiszárított paprika nagyon sokáig eláll, de figyeljünk arra, hogy szellős, száraz helyen tároljuk, füzérben vagy jól záródó dobozban, esetleg befőttesüvegben. Az a lényeg (és ez az őrölt fűszerpaprikára is érvényes), hogy ne tudjon párát magába szívni, mert könnyen megpenészedhet, ami pedig komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A penészgombák által termelt mikotoxinok (pl. aflatoxin, ochratoxin stb.) rendkívül mérgező vegyületek, amik már kis mennyiségben is károsak az egészségre, ezért a penészes paprikát, vagy ételt semmiképpen se fogyasszuk el!
Felfűzésnél mire kell figyelnünk?
Ha leszedtük a fűszerpaprikát, feltétlenül meg kell tisztogatnunk a csöveket a rájuk rakódott szennyeződésektől. Ez különösen az alacsony növésű, determinált fajtáknál fontos. E célból leginkább a mosás javallott. Mosás után egy száraz ruhával itassuk fel a szennyeződés maradékát és a nedvességet. Ezután következhet a fűszerpaprika utóérlelése.
Az utóérés egyik lehetséges eljárása, hogy cérnára vagy zsinórra fűzzük a paprikacsöveket. Megjegyzendő, hogy ez előnyösebb abból a szempontból, hogy a csövek így jobban szellőznek, vagyis csekélyebb a romlás veszélye. A füzéreket szellős, száraz, meleg helyre akasszuk ki száradni. Majd ha jól megszáradtak, egyet-egyet alapos tisztítás után fel is használhatunk, pl. levesekbe.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A nyári vendégvárás 12 pontja

eteltcsakokosan

Átmenetileg el lehet térni

szucseva

Szörpöljünk!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató