Ételtcsakokosan

Alap fűszerünk a pirospaprika

2019. szeptember 3.

A legtöbb esetben őrölt formában használjuk fel, de az egyben megszárított csípős paprikát is szokás az ételbe törve használni, és a szépen füzérbe kötött paprika a konyha díszéül is szolgálhat.

A magyar konyha egyik alap fűszere a pirospaprika. A jól kiszárított paprika nagyon sokáig eláll, de figyeljünk arra, hogy szellős, száraz helyen tároljuk, füzérben vagy jól záródó dobozban, esetleg befőttesüvegben. Az a lényeg (és ez az őrölt fűszerpaprikára is érvényes), hogy ne tudjon párát magába szívni, mert könnyen megpenészedhet, ami pedig komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A penészgombák által termelt mikotoxinok (pl. aflatoxin, ochratoxin stb.) rendkívül mérgező vegyületek, amik már kis mennyiségben is károsak az egészségre, ezért a penészes paprikát, vagy ételt semmiképpen se fogyasszuk el!
Felfűzésnél mire kell figyelnünk?
Ha leszedtük a fűszerpaprikát, feltétlenül meg kell tisztogatnunk a csöveket a rájuk rakódott szennyeződésektől. Ez különösen az alacsony növésű, determinált fajtáknál fontos. E célból leginkább a mosás javallott. Mosás után egy száraz ruhával itassuk fel a szennyeződés maradékát és a nedvességet. Ezután következhet a fűszerpaprika utóérlelése.
Az utóérés egyik lehetséges eljárása, hogy cérnára vagy zsinórra fűzzük a paprikacsöveket. Megjegyzendő, hogy ez előnyösebb abból a szempontból, hogy a csövek így jobban szellőznek, vagyis csekélyebb a romlás veszélye. A füzéreket szellős, száraz, meleg helyre akasszuk ki száradni. Majd ha jól megszáradtak, egyet-egyet alapos tisztítás után fel is használhatunk, pl. levesekbe.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Brazil ételek itthon is

eteltcsakokosan

Mosatlanul soha!

eteltcsakokosan

Bővülő kínálat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató