Ételtcsakokosan

Gesztenye

2014. január 6.

Szúrós burokban apró kis meglepetés ül. Lehet szelíd és lehet vad, mindkettő érdekes termés. A szelídgesztenye talán szúrósabb, több tüske található rajta, míg a vadgesztenye kicsit barátságosabbnak tűnhet!

Olyan megnyugtató a hatalmas vadgesztenyefák sora. Keszthely felé az egyik bekötő út mentén, mint egy alagút borítja be a gesztenyefák hatalmas koronája az eget. A gyönyörű színek, a hatalmas, vastag törzs, az átszűrődő napfény mindig ámulatba ejt. Persze vannak izgalmasabb helyzetek is a gesztenyesor alatt. Egyszer egy nagy vihar kapott el minket. Az ég beborult, hatalmas szél kerekedett. Hamarosan csapkodni kezdte a fák ágait a szél és az egyre erősödő eső és vihar. A fák alatt haladó autók és bátor bicajosok egyaránt kaptak a leeső ágak ütéséből, és a golyóként lecsapó gesztenyetermésekből!

A szelídgesztenye lassan növő és sokára érő fa. Ennek a termése fogyasztható, bár manapság szerintem idényszerűen gondolunk csak rá. Leginkább ősszel, télen gesztenyepüréként szoktuk megenni. A gesztenyepürét különben csak Ausztriában és itthon ismerjük, hiszen ez még a monarchiabeli cukrászdákból ismert számunkra.

Valaha a gesztenye a krumplit és a kenyeret is helyettesítette. Régi hagyományok szerint kenyérfának is nevezték ezt a növényt. A gesztenye a szegények eledele is volt. Volt olyan vidék, ahol köztereken gesztenyefát ültettek, és ott kijelölték a szegények számára a begyűjtés lehetőségét. Egyetlen fa termése elegendő volt egy fő téli élelmezésére.

Vitamintartalma kevésbé markáns, leginkább C-vitamint lelhetünk benne, E- és B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

Érdekesség, amit magam sem tudtam, hogy néhány szem zöld szelídgesztenyét a gyümölcsöstálba helyezve, elűzhetjük a muslicákat, mert azok valamiért nem szeretik ezt a termést. A barna gesztenyék pedig a ruhásszekrényben molyriasztóként lehetnek hasznunkra. Ez a legolcsóbb módja a levendula és a dohány mellett a molyirtásnak.

A gesztenye nem tartalmaz glutént, így a lisztre érzékenyek is fogyaszthatják. Készítenek már belőle itthon is lisztet, melyből keksz, piskóta és kenyér is süthető. Főleg a mediterrán vidékeken magától értetődő a gesztenyelekvár és a gesztenyeméz is.

Ínyenceknek és háziasszonyoknak üzenem, hogy tökéletese kiegészítője a sütőtök, a csokoládé, a füstölt vagy levegőn szárított sonka, a csirke, a sertés. Világszerte töltik pulykasültbe. Jól megy az őszibarackhoz és a vaníliához is!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

7 alapszabály az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében

eteltcsakokosan

Konkrét – Milyen tej van a dobozban?

eteltcsakokosan

A Föld egy lángos

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató