A Facebook-on gyermekek számára meghirdetett receptversenyre érkezett az alábbi recept. Felnőtt segítsége is kell hozzá, de egyetértünk abban, hogy a közös sütés-főzés öröme a lényeg. Ti is próbáljátok ki!
Hozzávalók 12 darab hamburgerhez:
- 1 kg sertéslapocka darálva
- 12 buci
- 2 zacskó lapkasajt
- 1 kis fej jégsaláta
- 2 fej paradicsom
- 1/2 fej lilahagyma
- pár darab ecetes uborka
- ketchup és mustár
- só, bors
Sajtburgert és hamburgert is készítettünk.
A darált húst sóval és borssal jól összekeverem és kis lapos korongokat formázok. Egy serpenyőben kevés olajon barnára sütöm mindkét oldalát. Közben felkarikázom a paradicsomot, a lilahagymát és az ecetes uborkát, a jégsalátából közepes méretű darabokat tépkedek a sajtokat pedig kicsomagolom.
Felvágjuk a bucikat és ekkor jöhet a rétegezés közösen:
- A sajtburger rétegei: buci, ketchup, húspogácsa, ecetes uborka, kevés mustár, sajt és a buci kalapja.
- A hamburger rétegei: buci, ketchup, húspogácsa, salátadarabok, paradicsom és lilahagyma karikák, sajt és a buci kalapja.
Ha sietünk, akkor csak megmelegítjük a hamburgert, ha van több időnk, akkor üres serpenyőben megpirítjuk a felvágott buci belső oldalait.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Legyen tiszta a kezetek, sütés-főzés előtt mossatok kezet.
- Legyen tiszta a konyha, a pult és minden konyhai eszköz.
- A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyétek ki a hűtőből
- Darált húst csak megbízható helyről vásároljátokk, de legjobb, ha a húst otthon daráljátok le.
- A zöldségeket alaposan mossátok meg és csepegtessétek le felhasználás előtt.
- Zöldségeknek fenntartott vágódeszkán vágjátok föl a zöldségeket.
- Figyeljetek az előre csomagolt hamburger zsömlék fogyaszthatósági idejére.
- A húst alaposan süssétek át, legalább 2 percig 75°C fok legyen a húspogácsa közepében a hőmérséklet.