Ételtcsakokosan

Ugye nincs is annál finomabb, ha a saját kertből ízesíthetjük az ételünket?

 Úgy várom már, hogy ültetgessem otthon a növényeimet. Mindig, amikor eltervezem, hogy nekiállok, beköszönt a tél, megáll az élet az országban, iszonyat mennyiségű hó szakad le, ami nem a legalkalmasabb időszak az ültetésre, hiába van már hivatalosan tavasz!

 Különben tavasszal a szobanövényeket is átültetem, illetve a kertben is helyre hozom mind azt a kárt, amit az ősz és a tél okozott a növényekben. A másik nagy kedvenceim a fűszernövények.

 Egyre többször friss fűszernövényeket használok a főzéshez, amelyet nagyban köszönhetek a médiának, hiszen az egészséges életmóddal vagy főzéssel kapcsolatos műsorokban mindig bemutatják jótékony hatásukat, illetve azt, hogy mennyivel erősebb zamatot lehet elérni a szárítottal szemben!

 Ma már nem kell kertes házban lakni ahhoz, hogy megvalósítsuk saját kis kertünket! És miért ne tennénk, ha ehhez egy erkély vagy egy konyhaablak is elegendő?! Ízében és lelkületében is valami újat kapunk.

 Ami mindenképpen fontos az az, hogy jól mérjük fel az otthonunk adta lehetőségeket a növény számára. Elsősorban a fényviszonyok, a talaj típusa és esetleg a hely „szelessége” lehet fontos! Ha viszont belefogsz, ne felejtsd el, hogy ha „megszelídítetted” a kerted, akkor felelősséggel tartozol érte, gondoznod is kell, hogy adjon Neked!

 Találd ki, hogy inkább a gyógynövények vagy fűszernövények érdekelnek –e! Annyit megígérhetek, hogy bármelyik mellett is döntesz, a lakás vagy a ház egy kis szigetét hozod létre, ahol Te is megpihenhetsz, és csodálkozva figyelheted meg az élet apró változásait a növények fejlődése kapcsán.

 Én első körben a fűszernövényekre szavazok a saját konyhakertemben… habár újdonsült kertész vagyok én is.

Szem előtt tartom azt, hogy ezek a növények általában a mediterrán éghajlathoz szoktak, vagyis a sok napfényt, kevésbé szeles helyet kedvelik.

 Ha megtalálod a megfelelő helyszínt, ezek a növények – bár a talajra annyira nem is, de a sok napfényre, illetve arra, hogy a hely huzatos ne legyen – nagyon érzékenyek. Viszont mindezek tükrében elérik a kívánt magasságot, és a megfelelő illóanyaggal is rendelkezni fognak.

 Hajrá! Akkor jöjjön a bazsalikom, citromfű, rozmaring, kakukkfű, majoranna, metélőhagyma.

 Én a kertbe ültetem ki őket, de ezek cserépben is gyönyörűen mutatnak.

 Úgy szeretem a régi kor praktikusságát. Soha semmilyen tárgy nem volt felesleges, mindent használtak még valamire. Egy ilyen praktikus „szerszám” volt a már megkopott, használatra alkalmatlan kocsikerék is.

 A patikuskertekben általános alkalmazás volt az, hogy a fűszer- illetve gyógynövényeket a küllők közé ültették, és máris készen álltak a természetes szegélyek és a rendezett mintázat.

Ha szeretnéd, hogy ez a látvány megmaradjon, akkor rendszeresen metszd a növényeket! Cserébe rendszeresen lesz miből főznöd.

Érdemes a magasra növő növényeket a kör közepe felé ültetni, a kisebbeket pedig előre, valóban csodaszép lesz és a növényeid is jól fogják magukat érezni.

 Díszítésnek használhatsz még kavicsokat, köveket, vagy háncsot. Annyira szép látvány lesz, ha fejlődésnek indul az egész kert. Ez a kis munka jót tesz a testnek, a léleknek, és mindig friss fűszereid lesznek!

 Most már minden csak rajtad múlik….

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűtés melegben

eteltcsakokosan

Miért értékes táplálék a hal?

eteltcsakokosan

A Minipoliszban megnyílik a Nébih új standja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató