Ételtcsakokosan

Füstölt rakott lencse

2016. január 28.
lentil-1-1537200-640x480-300x225

Íme a Hüvelyesek Nemzetközi Éve kapcsán elsőként közölt receptünk. Készíthetjük újévkor, érdemes felírni jövő Szilveszterre, de a húsvéti sonka is felhasználható ebben a rakott ételben, de az év bármelyik napján elkészíthető.

lentil-1-1537200-640x480-300x225
Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • bors

Elkészítése:

Előző este a lencsét gondosan átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és friss, enyhén sós vízben, babérlevéllel együtt puhára főzzük.

Míg a lencse fő, a hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra vágjuk, majd egy serpenyőben üvegesre pirítjuk, a füstölt húst csíkokra vágjuk és megpirítjuk a hagymán, hogy összeérjenek az ízek.

Egy külön edényben összekeverjük a tejfölt, a mustárt és a felvert tojásokat.

Ez után jöhet a rétegezés: a főtt lencse egyharmadát olajjal kikent tűzálló tálba halmozzuk, majd a hagymás sonka felét terítjük, végül a tojásos krémet rálocsoljuk, megint lencse, majd sonka és a tetejére krém jön. Végül reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét. Forró sütőben aranybarnára pirítjuk.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • Figyeljünk oda a tejtermékek fogyaszthatósági idejére!
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen élelmiszereket nem jó főtten lefagyasztani?…

eteltcsakokosan

Sonka tudakozó

eteltcsakokosan

Padlizsán

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató