Íme a Hüvelyesek Nemzetközi Éve kapcsán elsőként közölt receptünk. Készíthetjük újévkor, érdemes felírni jövő Szilveszterre, de a húsvéti sonka is felhasználható ebben a rakott ételben, de az év bármelyik napján elkészíthető.
Hozzávalók:
- 40 dkg lencse
- 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15 dkg reszelt füstölt sajt
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- 3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- bors
Elkészítése:
Előző este a lencsét gondosan átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és friss, enyhén sós vízben, babérlevéllel együtt puhára főzzük.
Míg a lencse fő, a hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra vágjuk, majd egy serpenyőben üvegesre pirítjuk, a füstölt húst csíkokra vágjuk és megpirítjuk a hagymán, hogy összeérjenek az ízek.
Egy külön edényben összekeverjük a tejfölt, a mustárt és a felvert tojásokat.
Ez után jöhet a rétegezés: a főtt lencse egyharmadát olajjal kikent tűzálló tálba halmozzuk, majd a hagymás sonka felét terítjük, végül a tojásos krémet rálocsoljuk, megint lencse, majd sonka és a tetejére krém jön. Végül reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét. Forró sütőben aranybarnára pirítjuk.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- Figyeljünk oda a tejtermékek fogyaszthatósági idejére!
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!