Ételtcsakokosan

Füstölt rakott lencse

2016. január 28.
lentil-1-1537200-640x480-300x225

Íme a Hüvelyesek Nemzetközi Éve kapcsán elsőként közölt receptünk. Készíthetjük újévkor, érdemes felírni jövő Szilveszterre, de a húsvéti sonka is felhasználható ebben a rakott ételben, de az év bármelyik napján elkészíthető.

lentil-1-1537200-640x480-300x225
Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • bors

Elkészítése:

Előző este a lencsét gondosan átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és friss, enyhén sós vízben, babérlevéllel együtt puhára főzzük.

Míg a lencse fő, a hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és apróra vágjuk, majd egy serpenyőben üvegesre pirítjuk, a füstölt húst csíkokra vágjuk és megpirítjuk a hagymán, hogy összeérjenek az ízek.

Egy külön edényben összekeverjük a tejfölt, a mustárt és a felvert tojásokat.

Ez után jöhet a rétegezés: a főtt lencse egyharmadát olajjal kikent tűzálló tálba halmozzuk, majd a hagymás sonka felét terítjük, végül a tojásos krémet rálocsoljuk, megint lencse, majd sonka és a tetejére krém jön. Végül reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét. Forró sütőben aranybarnára pirítjuk.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • Figyeljünk oda a tejtermékek fogyaszthatósági idejére!
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Júliusi frissítő — a magyar dinnye

eteltcsakokosan

A nyers tej fogyasztás kockázatai

eteltcsakokosan

A sonkalé felhasználása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató