Ételtcsakokosan

Furcsa, de hatékony tisztítószerek

2014. november 7.

A házi praktikák reneszánsza idején szinte mindent felhasználhatsz a takarítás során, a nagyanyáink ezeket a természetes és olcsó megoldásokat mind használták a takarítás során.
SEP020660
Szalmiákszesz
A szalmiákszesz, az ammónia vizes oldata a legmakacsabb foltok ellenszere. A szőnyegből és a kárpitból például úgy szedheted ki a foltokat, ha egy pohár szalmiákszesz és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal átdörzsölöd. Hagyd alaposan megszáradni az anyagot, és szükség szerint ismételd meg a műveletet.
Szódabikarbóna
A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőségesen szódabikarbónát a területre. Min. 1 óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port.
Tealevél
A kifakult, poros, régi szőnyeget pillanatok alatt új életre keltheted, ha nedves, de nem vizes tealevelekkel borítod be, majd kis idő elteltével összeporszívózod őket. A tea filter nemcsak a port szedi össze maradéktalanul, de a színeket is felfrissíti.
Vaj
A rozsdafoltok eltávolításához a hűtőszekrényben találsz segítséget. Keverj el egy darab vajat körülbelül ugyanakkora mennyiségű sóval, dörzsöld be vele a rozsdát, majd 10 perc elteltével töröld le egy szivaccsal. A rozsda maradéktalanul eltűnik.
Jégkocka
A rágót szinte lehetetlen eltávolítani a ruhákból vagy a szőnyegből, kivéve, ha van otthon jégkocka. Dörzsöld vele a rágót egészen addig, amíg meg nem fagy, így nem fog nyúlni, és egy darabban eltávolíthatod. Még gyorsabb, ha mélyhűtőbe teszed az adott ruhadarabot.
Lenolaj
Természetes és csodálatos ragyogású bútorfényt kapsz, ha két rész lenolajhoz egy rész ecetet keversz. Nem csak a fát, de a bőrgarnitúrát is széppé és hosszú életűvé teheted ezzel a keverékkel.
Krumplihéj
Csíkmentesen ragyogó ablakokat szeretnél, de nem bírod az ablaktisztítószerek maró szagát? Forrázz le egy marék krumplihéjat egy liter vízzel, majd ezzel mosd le az ablakot, végül pedig újságpapírral töröld szárazra.
Kukoricakeményítő
A szőnyegre vagy kárpitra fröccsent zsírfoltot hintsd be kukoricakeményítővel. Várj legalább hat órát, amíg a por magába szívja a nedvességet, majd egyszerűen porszívózd ki. A foltnak nyoma sem marad. Kukoricakeményítővel bedörzsölheted a falra vagy tapétára csöppent zsírfoltokat is, hogy könnyebben eltűntethesd őket.
Sütőpor
A sütőpor a konyhai tisztítószerek egyik nagyágyúja: nem csak ruhafehérítésre, de penészirtásra, vízkőpucolásra és szagtalanításra is használhatod, de még a sütőre vagy a főzőlapra égett zsíros szennyeződéseket is eltávolítja. Ha még erősebbé szeretnéd tenni, keverd ecettel.
Hagyma
Az erősen szennyezett ablaküveget pucolás előtt dörzsöld át egy félbevágott hagymával, így könnyebb lesz eltávolítani a foltokat. Hagymával a rozsdát is eltüntetheted, csak dörzsöld be vele az oxidálódott felületet.
Kávézacc
A kávézaccal nemcsak az eldugult lefolyót tisztíthatod meg, de kiváló zsíroldó tulajdonságának köszönhetően a sütő és a tűzhely körül is jó szolgálatot tehet. Finom szemcséinek köszönhetően hatékonyan, de karcolás nélkül tisztítja meg a felületeket. A mosdókagylóból is eltünteti a vízkövet és a zsírfoltokat.
 További tippek:

  • A banánhéj belsejével szépen ki lehet fényezni a cipőket.
  • Ha dióbéllel dörzsölöd át a fabútorokat – fényesek lesznek, és még a karcolások is eltűnnek róluk.
  • Cigarettahamuból és néhány csepp vízből súrolókrémet készíthetsz, ami eltünteti a vízfoltokat a bútorokról.
  • Ha egy papírszalvétát pár csepp vodkába mártasz, remek szemüvegtisztítót kapsz.
  • Egy puha ronggyal és porrá tört krétával fényessé teheted a márványfelületeket.
  • Egy darab alufóliával fényesre dörzsölheted az ezüsttárgyakat.
  • Az almahéjjal ledörzsölheted a fekete oxidációt az alumínium étkészletről.

 
Kép forrása: http://renters.apartments.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

Higiénia a piacokon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató