Ételtcsakokosan

Frissítő, nyári koktélok

2014. július 8.

A nagy melegben igazán jól tud esni egy frissítő, jeges ital. Az alkoholos italokkal azonban vigyázzunk, nehogy a melegben a fejünkbe szálljon!
Fogyasszuk mértékkel az alkoholtartalmú italokat, így remek kísérői lehetnek egy laza nyárestének vagy grillpartinak. Persze gondoljunk a gyerekekre, a kismamákra és az autóval érkezőkre is: nagyon egyszerűen készíthetünk alkohol nélkül is hűsítő nedűt. Íme, néhány recept, amelyek alapján otthon is pár perc alatt elkészülhet egy-egy testet-lelket üdítő ital.
Alkoholos italokKoktél2 slice-69745_640
Mojito (1 főre): 

  • 0,5 dl fehér rum
  • 2 dl szódavíz
  • 2 tk. cukor
  • mentalevél
  • fél bio lime leve
  • jégkockák

A mentát és a lime-ot felhasználás előtt mossuk meg! A lime-ot vágjuk 4 részre és két cikknek a levét facsarjuk ki, tegyük a pohárba a kifacsart gerezdeket. Adjuk hozzá a mentát és a cukrot, majd erőteljesen nyomkodjuk össze. Töltsük fel a rummal és a szódával, adjuk hozzá a jégkockákat, keverjük össze még egyszer és már fogyaszthatjuk is. Lime-mal, mentalevéllel tovább díszíthetjük.
Bellini (1 főre):

  • 1 dl jégbe hűtött pezsgő
  • 0,8 dl őszibaracklé
  • 2 cl cukorszirup

A jéghideg pezsgőt, a baracklevet és cukorszirupot öntsük a pezsgőspohárba vagy egy magas falú pohárba, majd finoman keverjük össze.
Cuba Libre (1 főre):

  • 0,5 dl fehér rum
  • 1,5 dl kóla
  • fél bio lime leve
  • jégkockák

Egy magas falú pohárba facsarjuk bele a fél lime levét. Töltsük meg félig a poharat jéggel, adjuk hozzá a rumot, majd a kólát. A poharat díszítsük egy limekarikával.
Gin tonic (1 főre):

  • 2 dl tonic
  • 4 cl gin
  • bio citrom
  • jégkockák

Egy magas falú poharat félig megtöltünk jégkockákkal, rátöltjük a gint és a tonicot, összekeverjük. Citromszelettel díszítjük.
Alkoholmentes italok
Epres – bazsalikomos limonádé (6-8 fő részére):

  • 1 kg eper
  • 1 liter víz
  • 10-15 dkg cukor, ízlés szerint
  • 2 csokor friss bazsalikom levél
  • 2 bio lime leve
  • jégkockák

A cukorból és a vízből készítsünk szirupot, hagyjuk kihűlni. Közben mossuk meg az epret és a bazsalikomot. Ha kihűlt a szirup, akkor a hozzávalókat turmixoljuk össze, és jól behűtve, jégkockákkal kínáljuk.
Napsugár koktél (1 főre): Koktél1 drink-369178_150

  • 0,8 dl ananászlé
  • 0,8 dl narancslé
  • 1 citrom leve
  • jégkockák

A poharat töltsük meg jéggel, töltsük rá a gyümölcsleveleket és keverjük össze.
Piña Colada (1 főre)

  • 1 dl ananászlé
  • 2 cl tejszín
  • 2 cl kókuszszirup
  • jégkockák

A poharat félig töltsük meg jéggel, adjuk hozzá az ananászlevet, a tejszínt és a kókuszszirupot. Keverjük össze, a poharat pedig díszítsük ananászszelettel.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 1. rész

eteltcsakokosan

Jeges finomság

eteltcsakokosan

Közösség erejével a pazarlás ellen

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató