Ételtcsakokosan

Főzés betegen

2015. október 13.

Ha nincs is hivatalosan influenza szezon, nagyon sokak betegek. Viszont ilyenkor is el kell látni a családot.

 

kbnx0l8bapjhn8dpnshv

Főszabály szerint, ha betegek vagyunk nem szabad főznünk. Viszont sok esetben elkerülhetetlen, főleg ha a családban az anya betegszik meg, nincs ki ellássa a családot reggelivel, uzsonnával, főtt ebéddel vagy vacsorával. Ilyenkor az alábbi szabályokat kövessük, hogy ne terjesszük tovább a betegséget:

  • A tisztaság, higiénia a legfontosabb szabály: főzés előtt és egyes fázisai között mindig mossunk kezet. Köhögés, tüsszentés, orrfújás után is azonnal mossunk szappannal és meleg vízzel kezet. Ne érjünk hozzá eszközök, alapanyagokhoz, mindaddig amíg nem tiszták a kezeink.
  • Ne köhögjünk vagy tüsszentsünk az ételre, hozzávalókra. Mindig forduljunk el és zsebkendőbe, vagy a könyökhajlatunkba tüsszentsünk. Ezek után vissza az első szabályhoz: mossunk kezet.
  • Alaposan átfőzött-, sütött ételeket készítsünk és tálaljuk melegen, mivel főzés közben, magas hőmérsékleten pusztulnak el a vírusok és baktériumok. A már elkészült ételeket takarjuk le, védjük ezzel is a cseppfertőzés veszélyétől.
  • A konyhai felületeket, evőeszközöket és tányérokat tartsuk tisztán. Betegség idején érdemes a szokottnál többször fertőtleníteni a felületeket (ecetes vízzel, vagy konyhai tisztítószerekkel).
  • Betegség idején cseréljük naponta a konyharuhákat, melyeket legalább 60 0C-on történő mosás  és vasalás után használjunk újra.
  • Ha ételt kóstolunk főzés közben, mindig tiszta kanalat vegyünk elő és rögtön mossogassuk el, vagy tegyük a mosogatóba a használt eszközt.
  • Olyan családtag terítsen, aki nem beteg.
  • Legyenek tartalék ételek betegség idejére. Minden más esetben, amikor főzünk, egy-két adagot fagyasszunk le, amit ilyenkor csak fel kell melegíteni és nem kell főznünk.
  • Természetesen, ha nagyon beteg aki főz, vagy az egész család beteg, akkor gondoljunk előre és kérjünk meg egy rokont vagy ismerőst, aki segít a bevásárlásban és a főzésben.

 
Kép forrása: kitchenette.jezebel.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

eteltcsakokosan

10 tanács a biztonságos uzsonnához

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató