Ételtcsakokosan

Fórum indul az élelmiszerpazarlás és veszteség csökkentéséért

2014. március 21.
1280px-Trashed_vegetables_in_Luxembourg-300x225

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével fórumot indít az élelmiszerpazarlás és veszteség csökkentése érdekében – jelentette be a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön (2014.03.20.) Budapesten sajtótájékoztatón.

1280px-Trashed_vegetables_in_Luxembourg-300x225Feldman Zsolt a fórum létrehozásának és működtetésének fő célkitűzéseként jelölte meg a magyarországi élelmiszerhulladék mennyiségének felmérését és jelentős csökkentését. Ezért várják, hogy a fórumhoz csatlakoznak az ügyért tenni szándékozó szervezetek és vállalatok.

Feldman Zsolt emlékeztetett: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada veszendőbe megy a világon. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezért kezdeményezte az élelmiszerveszteségről és pazarlásról az uniós szintű vitát a múlt év nyarán az EU Agrárminiszterek Tanácsában.
A helyettes államtitkár elmondta, a fórum munkájában való részvétel önkéntes és ingyenes.
Elmondta, először a helyzetet mérik fel, mivel nem tudható pontosan, hogy Magyarországon milyen mértékű az élelmiszerpazarlás és az ebből származó veszteség. Ezután következik az érdemi munka, amelyben kiemelt szerepet kap a szemléletformálás és a jó gyakorlatok bemutatása. Közölte: a konzultatív testület – a fórum – titkársági teendőit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület látja el.
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke kiemelte: fontos kezdeményezés indul útjára a főrum létrehozásával, mivel az élelmiszerpazarlás és a veszteségek csökkentése sok embert hozhat könnyebb helyzetbe. Kifejtette, az egyesület tapasztalata szerint egyre több intézmény, vállalat, szervezet vállal segítő szerepet Magyarországon a pazarlás és a veszteségek mérséklése érdekében. Ha az érintett szereplők közösen tudnak tenni az ügyért, az hatékonyabb – jelentette ki az elnök, hozzátéve: ezért van szükség a fórumra, az összefogásra.
Az MTI korábbi információi szerint Magyarországon az élelmiszerpazarlásból és veszteségből eredő kár több mint 1 millió tonnára becsülhető. A lakossági élelmiszerhulladék értéke a becslések szerint elérheti a 200 milliárd forintot.
(Forrás: kormany.hu, MTI)
(Fotó: wikimedia)
 
[printfriendly]

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Már a víz sem a régi. Szerencsére! II.

eteltcsakokosan

#6. Tárolj okosan!

eteltcsakokosan

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató