Ételtcsakokosan

Forró krémlevesek

2015. november 2.
pumpkin-soup-300x159

Ősszel a sötét hideg estéken felmelegedésre vágyunk, erre tökéletesen megfelelnek az őszi zöldségekből, gyorsan elkészíthető krémlevesek.

Sütőtökkrémlevespumpkin-soup-300x159

Hozzávalók

  • 60 dkg sütőtök
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 sárgarépa, megtisztítva
  • 2 zellerszár
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 l húslevesalaplé
  • 1 babérlevél
  • ¹⁄₂ kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál tejszín
  • ¹⁄₄ kiskanál só
  • ¹⁄₄ kiskanál fehér bors

Elkészítése

Először készítsük el a sütőtök pürét. A meghámozzuk, majd felkockázzuk a jól megmosott és lecsepegtetett sütőtököt. Enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben hámozzuk meg és mossuk meg a zöldségeket, lecsepegtetés után egy másik edényben forró olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük további 1 percig. Adjuk hozzá a húslevesalaplét, a babérlevelet és a kakukkfüvet.

Főzzük együtt puhára a zöldségeket, majd keverjük hozzá a sütőtököt, és főzzük még 5 percig. Vegyük ki a babérlevelet. Turmixgéppel keverjük pépesre a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Tálalás előtt citromkarikákkal, pirított tökmaggal vagy friss korianderrel díszíthetjük.

FokhagymakrémlevesAsparagus-Soup-DSC_2274-edit-portrait-660

Hozzávalók

  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 db krumpli
  • 1-1,5 liter húslevesalaplé
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 kk mustár
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítése
A fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket apróra vágjuk, a krumplikat meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy lábosban kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, majd felöntjük az alaplével. Mikor már forr, beletesszük a felkockázott krumplikat és hagyjuk jó puhára főni a lében. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és belekeverjük a mustárt is, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
Botmixerrel turmixoljuk a levest, majd a a liszttel elkevert tejfölt is hozzákeverjük – akár habverővel -, hogy csomómentes legyen. Visszatesszük a tűzhelyre, kóstolás után még ízesíthetjük a korábbi fűszerekkel, végül hagyjuk még egyszer felforrni.
Tálalhatjuk csészében, bögrében, vagy kibelezett cipóban.

BrokkolikrémlevesVegetarian_Cream_of_Broccoli_Soup-300x157

Hozzávalók

  • 50-60 dkg friss brokkoli (mélyhűtött is jó)
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl húslevesalaplé
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejszín

Elkészítése

A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát, fokhagymát és krumplit meghámozzuk, megmossuk, lecsepegtetjük és felaprítjuk. A vajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a burgonyát és a brokkoli rózsákat, gyakran kevergetve kb 5-6 percig pároljuk.

Ezután felöntjük a húslevesalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.

Mikor megfőtt turmixgépben összeturmixoljuk. A tejszínt hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk a levest. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítjuk.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Képek: bagelbean.co.uk, chooseveg.com, cookthestory.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sajátomon kell bevizsgáltatni?…

eteltcsakokosan

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató