Ősszel a sötét hideg estéken felmelegedésre vágyunk, erre tökéletesen megfelelnek az őszi zöldségekből, gyorsan elkészíthető krémlevesek.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók
- 60 dkg sütőtök
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 sárgarépa, megtisztítva
- 2 zellerszár
- 4 evőkanál paradicsompüré
- 1 l húslevesalaplé
- 1 babérlevél
- ¹⁄₂ kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál tejszín
- ¹⁄₄ kiskanál só
- ¹⁄₄ kiskanál fehér bors
Elkészítése
Először készítsük el a sütőtök pürét. A meghámozzuk, majd felkockázzuk a jól megmosott és lecsepegtetett sütőtököt. Enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben hámozzuk meg és mossuk meg a zöldségeket, lecsepegtetés után egy másik edényben forró olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük további 1 percig. Adjuk hozzá a húslevesalaplét, a babérlevelet és a kakukkfüvet.
Főzzük együtt puhára a zöldségeket, majd keverjük hozzá a sütőtököt, és főzzük még 5 percig. Vegyük ki a babérlevelet. Turmixgéppel keverjük pépesre a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Tálalás előtt citromkarikákkal, pirított tökmaggal vagy friss korianderrel díszíthetjük.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók
- 1 egész fej fokhagyma
- 2 db krumpli
- 1-1,5 liter húslevesalaplé
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 2 kk mustár
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése
A fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket apróra vágjuk, a krumplikat meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy lábosban kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, majd felöntjük az alaplével. Mikor már forr, beletesszük a felkockázott krumplikat és hagyjuk jó puhára főni a lében. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és belekeverjük a mustárt is, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
Botmixerrel turmixoljuk a levest, majd a a liszttel elkevert tejfölt is hozzákeverjük – akár habverővel -, hogy csomómentes legyen. Visszatesszük a tűzhelyre, kóstolás után még ízesíthetjük a korábbi fűszerekkel, végül hagyjuk még egyszer felforrni.
Tálalhatjuk csészében, bögrében, vagy kibelezett cipóban.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók
- 50-60 dkg friss brokkoli (mélyhűtött is jó)
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl húslevesalaplé
- só
- frissen őrölt bors
- 2-3 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tejszín
Elkészítése
A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát, fokhagymát és krumplit meghámozzuk, megmossuk, lecsepegtetjük és felaprítjuk. A vajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a burgonyát és a brokkoli rózsákat, gyakran kevergetve kb 5-6 percig pároljuk.
Ezután felöntjük a húslevesalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.
Mikor megfőtt turmixgépben összeturmixoljuk. A tejszínt hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk a levest. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítjuk.
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.
- Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!
Képek: bagelbean.co.uk, chooseveg.com, cookthestory.com