Ételtcsakokosan

Forró krémlevesek

2015. november 2.
pumpkin-soup-300x159

Ősszel a sötét hideg estéken felmelegedésre vágyunk, erre tökéletesen megfelelnek az őszi zöldségekből, gyorsan elkészíthető krémlevesek.

Sütőtökkrémlevespumpkin-soup-300x159

Hozzávalók

  • 60 dkg sütőtök
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 sárgarépa, megtisztítva
  • 2 zellerszár
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 l húslevesalaplé
  • 1 babérlevél
  • ¹⁄₂ kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál tejszín
  • ¹⁄₄ kiskanál só
  • ¹⁄₄ kiskanál fehér bors

Elkészítése

Először készítsük el a sütőtök pürét. A meghámozzuk, majd felkockázzuk a jól megmosott és lecsepegtetett sütőtököt. Enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben hámozzuk meg és mossuk meg a zöldségeket, lecsepegtetés után egy másik edényben forró olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, sárgarépát és zellert. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük további 1 percig. Adjuk hozzá a húslevesalaplét, a babérlevelet és a kakukkfüvet.

Főzzük együtt puhára a zöldségeket, majd keverjük hozzá a sütőtököt, és főzzük még 5 percig. Vegyük ki a babérlevelet. Turmixgéppel keverjük pépesre a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Tálalás előtt citromkarikákkal, pirított tökmaggal vagy friss korianderrel díszíthetjük.

FokhagymakrémlevesAsparagus-Soup-DSC_2274-edit-portrait-660

Hozzávalók

  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 db krumpli
  • 1-1,5 liter húslevesalaplé
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 kk mustár
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítése
A fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket apróra vágjuk, a krumplikat meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Egy lábosban kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, majd felöntjük az alaplével. Mikor már forr, beletesszük a felkockázott krumplikat és hagyjuk jó puhára főni a lében. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és belekeverjük a mustárt is, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
Botmixerrel turmixoljuk a levest, majd a a liszttel elkevert tejfölt is hozzákeverjük – akár habverővel -, hogy csomómentes legyen. Visszatesszük a tűzhelyre, kóstolás után még ízesíthetjük a korábbi fűszerekkel, végül hagyjuk még egyszer felforrni.
Tálalhatjuk csészében, bögrében, vagy kibelezett cipóban.

BrokkolikrémlevesVegetarian_Cream_of_Broccoli_Soup-300x157

Hozzávalók

  • 50-60 dkg friss brokkoli (mélyhűtött is jó)
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl húslevesalaplé
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejszín

Elkészítése

A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát, fokhagymát és krumplit meghámozzuk, megmossuk, lecsepegtetjük és felaprítjuk. A vajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a burgonyát és a brokkoli rózsákat, gyakran kevergetve kb 5-6 percig pároljuk.

Ezután felöntjük a húslevesalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.

Mikor megfőtt turmixgépben összeturmixoljuk. A tejszínt hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk a levest. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítjuk.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Képek: bagelbean.co.uk, chooseveg.com, cookthestory.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 3. rész

eteltcsakokosan

Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?

eteltcsakokosan

Lila káposzta másképp

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató