Ételtcsakokosan

Fontos vitaminforrás a retek

2020. május 19.

A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér.

A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen.
A piacon válasszunk élénk színű, tömör, nem fonnyadt levélzetű, kemény tapintású fényes gumókat. Ne vegyük meg a felrepedt, elszíneződött, nyomásra puha retket. A megbízható helyről származó retek leveleit is vigyük haza, és otthon szedjük le, mert a levelétől el nem választva hamar fonnyad.
A fiatal (a gumó közepe táján növekvő) leveleket megehetjük nyersen, a többit pedig levesbe főzhetjük. A fekete retek a téli hónapokban a pincében is tárolható, a többi retket a hűtőszekrényben nedves konyharuhába tekerve 4-5 napig tárolhatjuk. Hónapos reteknek a február-márciusban (hajtatásban), illetve április-májusban (szabadföldön) megjelenő, élénkpiros, kis gumójú növényt nevezzük. Tavasszal már igen várt, fontos vitaminforrás. A valamivel nagyobb gumójú piros nyári retek hosszabb ideig friss marad, jobban tárolható.
Az őszi-téli retkek pedig lehetnek gömbölyűek, kissé hosszúkásak, piros, fekete és fehér, vagy vegyes színűek. A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin forrás, leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani. A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Oktatási nagyköveteket keres a Nébih

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató