Ételtcsakokosan
citrus3-300x225

citrus3-300x225Téli gyümölcsfogyasztásunkban és vitaminpótlásunkban jelentős szerepet kapnak a citrusfélék, azaz a „téli gyümölcsök”.

Ilyenek a narancs, a mandarin, a klementin (magmentes mandarin), a citrom, a grépfrút vagy az utóbbi időben megismert pomelo is. A karácsonyi asztal és a süteményeink szinte elképzelhetetlenek nélkülük.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a távoli termőhelyekről (Dél-Európa, Közel-Kelet, Kína) érkező gyümölcsök a 2-3 napos vagy akár többhetes szállítás során megromlanának, ha a szállítás előtt nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el külsejüket kiszáradást gátló védőréteggel, illetve gombaölő szerrel, hogy megakadályozzák a penészedésüket.

A felületkezelés engedélyezett, amely gombaölő hatású növényvédő szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol) felhasználásával, valamint viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes anyagú, utóbbi általában méhviasz alapú. Fontos tudni, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héját biztosan viasszal látják el.

Azt, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel vonták be, vagy növényvédő szerrel is kezelték, a termék címkéjén vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig (ömlesztve árult) gyümölcsök esetében is – fel kell tüntetni! Abban az esetben, ha a növényvédő szer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható, a héj fogyasztásra alkalmatlannak minősül, és ezt a vásárlókkal szintén közölni kell. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, legjobb, ha elővigyázatosságból a héjat nem fogyasztjuk el.

Helyesen feliratozott, gombaölő szerrel biztosan nem kezelt a biocitrom és -narancs:

citrom_cimke-300x224

Helyesen feliratozott, felülkezelt gyümölcs címkéje:

feluletkezelt_narancs-300x170

Ha mégis szeretnénk citrushéjat használni a süteményeinkben, vegyünk kandírozott termékeket, mert ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek. Ám ezúttal is ellenőrizzük a címkét, hogy meggyőződjünk a termék gombaölőszer-mentességéről!

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy könnyű epres recept

eteltcsakokosan

Tartósítás szárítással

eteltcsakokosan

Ne nyúlj puszta kézzel a kenyérhez!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató