Ételtcsakokosan

Fokhagymák másképp

2015. november 5.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a fokhagymák után öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el Szupermenta terméktesztje során. A minőségi és biztonsági paramétereken túl a jelölésekre is külön figyelmet fordítottak a hivatal munkatársai.

Hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét.

A készítményekben mért sótartalom (8,4–9,6%) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a „fokhagymakrém” termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltűntetni. A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70% között volt a vizsgált termékekben.

A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték. Az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A NÉBIH jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.

A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot találtak a hatóság munkatársai. A csomagoláson feltüntetett „Száraz, hűvös helyen tárolandó!”;„Felbontás után hűtve tároljuk” feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték.

A fokhagymák kedveltségi próbáján az íz, illat, szín, állag, állomány szempontokat vették figyelembe a tesztelők, emellett nyersen, és olajban futtatva egyaránt kóstoltak. Az öt fokhagymakrém pontozása során az Auchan fokhagymakrém került az első helyre, második lett az Univer “Magyar ízek”, harmadikként a Spar terméke zárt.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt blogján:
http://szupermenta.blog.hu/2015/11/05/tubusba_zart_vilag_fokhagymakremeket_vizsgaltunk
http://szupermenta.blog.hu/2015/11/05/tubuson_innen_es_tul_igy_ellenorizte_a_fokhagymakremeket_a_nebih

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

eteltcsakokosan

Őszi körtefajták – nektek melyik a kedvencetek?

eteltcsakokosan

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató