Ételtcsakokosan

Fejes saláta

2016. május 13.

A fejes saláta szezonja márciustól júniusig tart és májusban tetőzik. Tehát mostanában sokat találunk a piacon, ilyenkor érdemes venni és változatosan elkészíteni.

A kerti saláta vagy egyszerűen saláta (Lactuca sativa) mérsékelt égövi egy- vagy kétéves növény, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj, a fejes saláta egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek. Többnyire levélzöldségként termesztik: változatai a fejes saláta, kötözősaláta (más néven római saláta), a tépősaláta és a jégsaláta. Érdekesség, hogy a tépősalátának további változatai léteznek: a piros levelű lollo rosso (vagy rossa), a sima zöld színű lollo bianco (vagy bionda) és az extrán fodros lollo verde.

Magas a C-vitamin, és a B-vitamin (B1-, B2-, B6-vitamin) tartalma, meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz.

salad-771056_640

Termesztése

Magról is növeszthetjük és tavasszal palántákat ültethetjük ki, jól bírja a hideget; az edzett palánták mínusz 5 °C-os fagyot is elviselnek. Ezért már március 20. táján kiültethetők 25 x 25 cm távolságra. Fontos, hogy a palántákat ne ültessük mélyre, mert akkor nehezen indulnak fejlődésnek, nem fejesednek be. A növekedés szakaszában sok vizet igénylenek, de ahogy nőnek a levelek a sok víztől már lazák lesznek a levelek.

Magaságyásba, rendes talajba és más újfajta módokon is termeszthető: pl. vízben vagy – eperhez hasonlóan – termőoszlopon. Íme egy érdekes videó: https://www.youtube.com/watch?v=UlTCLbeHE2o

Lehet a fejes salátát ősszel is termeszteni. Ebben az esetben a magokat hidegágyba vagy szaporítóládába július 20. táján vessük el, és a palántákat augusztus 20. körül ültessük ki az akkorra már betakarított zöldbab, spenót, zöldhagyma, korai sárgarépa helyére. Ha gyakran öntözzük a palántákat, akkor rendkívül gyorsan fejesednek, és szeptember végére ismét fogyaszthatjuk a friss fejes salátát.

Növényvédő szer használata esetén mindig várjuk meg az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Vásárlása

Mindig alaposan nézzük meg a salátát, mielőtt megvásárolnánk. A tönkje ne legyen fás, hanem látszódjon rajta, hogy nemrég vágták le, fehér színű a vágásnál. A levelei ne ráncosak, sárgák, hanem üde zöldek és lédúsak legyenek.

Tárolása

A fejes saláta nem áll el hosszú ideig, magas víztartalma miatt fagyasztani sem érdemes. Vásárlás után a felhasználásig tartsuk hűtőben. A hűtőszekrény fiókjában érdemes tárolni és még mosatlanul. A felhasználás előtt közvetlenül mossuk meg, levelivel felfelé és alaposan öblítsük át, hogy a föld, homok kimosódjon a legbelső részekből is. Felhasználástól függően kisebb darabokra vághatjuk, vagy leveleire szedhetjük, így még könnyebb megmosni.

Felhasználása

Magyarországon nyersen, salátaként fogyasztjuk, klasszikus elkészítése az ecetes fejes saláta. Más országokban főzeléknek vagy levesbe főzve fogyasztják, érdemes sóska vagy spenót mártás módjára, esetleg darált hússal, vagy zöldséggel megtöltve töltött káposzta módjára elkészíteni. A fejes salátát nem kötelező egyben hagyni, felaprítva tartármártásba keverhetjük, snidling helyett vagy tojáskrémbe vegyíthetjük.

(Forrás: balintgazda.hu, wikipedia.hu)

További cikkek:

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Szabad leértékeltet venni…?

eteltcsakokosan

Mosogatás – tippek kezdőknek és újrakezdőknek

eteltcsakokosan

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató