Ételtcsakokosan

A kerület, ahol lakunk, régen község volt. Igazi nagyvilági élet volt erre felé hajdanán. Volt saját piaca, több szatócsboltja a községnek, de színházba is el tudtunk menni helyben, s a jó levegő miatt tüdőszanatórium is működött is. Itt ma is van gyógyvíz, csak sajnos nem használjuk semmire, pedig anno még a kis strandján is lubickolhattunk, a kor szellemének megfelelő fürdőruhában 🙂

Pár éve egyre nagyobb felénk a kulturális élet. Van saját újságunk, tévécsatornánk, és az ünnepeket sem hagyjuk ki. Természetesen ezek a régi magyar szokásokhoz kapcsolódók, de a városi embernek nagy élmény egy-egy ilyen mulatság.

Az évszakok változását, az idő múlását mindig meg kell ünnepelni. S lenne erre alkalmasabb bohóság, mint a farsang?

Az utcák még hol havasak, hol az esőtől nedves minden, jólesik élvezni a szoba melegét, mégis sokan jöttek el hétvégén a kerületi disznótorra!

Reggel óta szakadt az eső, ám mégis megtelt a kerületi múzeum gyönyörű kertje, ahol jól felszerelt sátrak között, az öreg gesztenyefák alatt élvezhettük a hurka-, kolbásztöltést, a sütés-főzést.

A kerület egyik iskolájának igazgató bácsija (hogy egyesek milyen sokoldalúak!) volt a szakértő hentes. Látszott, hogy nem először tölti meg kolbászhússal a töltőgépet! A gyerekek szájtátva állták körbe a sátrat, na meg az igazgató bácsit. És Neki mindenkihez volt egy kedves, sőt vicces szava!

A sátorban található asztalok, gépek, húsos ládák — annak rendje-módja szerint — mind a higiéniai feltételnek megfeleltek. Tisztálkodni a múzeum gyönyörű épületében lehetett patyolat tiszta környezetben. A sültek kóstolását is profi módon szervezték meg.

Jegyeket előre meg lehetett vásárolni, majd a töltés lépéseit végignézni. Mire elkészült a hatalmas adag hurka, kolbász, elvitték az iskola konyhájába kisütni, s ezután lehetett sült állapotban, a jegyekért megvásárolni az ínycsiklandó finomságokat.

Bevallom, én próbálkoztam azzal, hogy nyersen megvegyem, aztán hazaviszem, és majd megsütöm magamnak, de nagyon helyesen ezt nem hagyták! A nyers disznóhús nem játék! Olyan baktériumok vannak, illetve szaporodhatnak el benne, amelyek súlyos fertőzést okozhatnak, végső esetben halálhoz is vezethetnek. A szervezők biztosra mentek, így hát ők sütöttek!

Míg folytak a munkálatok, sültek a húsok, szeletelték a kenyeret, adagolták a savanyúkat, addig egy mókamester szórakoztatta a gyerekeket, felnőtteket. Ebben segített neki egy fiatal fiúkból álló zenekar, akik olyan magyaros pörgést varázsoltak, hogy tényleg nehéz volt megállni, hogy ne táncoljunk.

Pannus a néptáncos lányok bemutatóját várta nagyon, persze a sült kolbászon kívül,J de sajnos az eső elmosta azt. A lányok többrétegű rakott szoknyájukat lassan lecserélték vízálló overállra, mert az eső nem akart csendesedni! Pedig annyira szép volt a táncosok színes kavalkádja!

És, ha ez még mindig nem lett volna elegendő program, az illatok és zene mellett, a múzeumban a kicsiknek farsangi álarckészítésre nyílott alkalmuk.

Míg a gyerekek kézműveskedtek, addig szülők „idegenvezetővel” teljesen ingyenesen járhatták végig a múzeumot, amely gyönyörűen felújított állapotában várta a betérőket, s az idegenvezető nagyon kedves volt. Én nem ebben a kerületben születtem, nem vagyok patrióta, de már majdnem elhittem magamról, nézve a régi fotókat, a szatócsbolt korabeli pénztárgépét, és a többi tárgyat, a korhűen berendezett szobákat. Nosztalgiát csempészek a terembe a suszter fából készült szerszámai, a lószőr kefék, a kemencék, rajta a régi kék lábosokkal.

És a szellemi élet, az aktivitás, ami körülvett minket, mindenkit lenyűgözött! Annyi egylet volt a kerületnek csak eme részén, hogy szerintem mindenki tartozott valahová! – s milyen jó is az! Fontos, hogy tartozzunk egy társhoz, egy családhoz, egy baráti közösséghez… de igazán szerencsések azok, akik egy ilyen, igazi közösséget alkotó kerület életéhez tartozhatnak!

Élelmiszerbiztonsági tanács

A legsúlyosabb, időnként végzetes ételmérgezést, a botulizmust eredetileg kolbászbetegségnek hívták, de más húskészítmények (Magyarországon leggyakrabban a nyers füstölt sonka), és talajjal szennyezett zöldségfélék is terjeszthetik. A botulizmust egy spórás baktérium okozza, amely kedvező körülmények között erős idegmérget (botulotoxint) termel. A betegség tünetei hányinger, hányás, hasmenés, izomfájdalom, szájszárazság, kettős látás, nehéz légzés, idegbénulás. A lappangási idő 12-48 óra, de lehet ennél hosszabb is.  A baktérium a talajból kerül az állatok emésztő rendszerébe, ezért a megelőzéshez alapkövetelmény, hogy a bontásnál a gyomor- és a béltartalom ne szennyezze az állat belső felületét. Ha ez mégis megtörténik azt nem vízzel vagy letörléssel, hanem késsel, a szennyezett felület levágásával kell eltávolítani. Felhasználás előtt a gyomrot és a belet alaposan meg kell tisztítani. A bontáshoz használt eszközöket csak alapos tisztítás után használjuk a feldolgozáshoz. A hús gyorsan romlik, a kolbászkészítés pedig időigényes munka, ezért jó döntés volt a „farsangi hentes”-től, hogy a helyszínen megsüttette, és nyersen nem árusította elvitelre. A baktérium az élelmiszerekben oxigénhiányos és langyos hőmérsékletű környezetben válik életképessé. Ezek a feltételek adottak a hűtés nélkül tárolt kolbászban. A jó higiénés szemléletű igazgató bácsi biztosan ügyelt a feldolgozás közbeni eszköz-, edény- és kéztisztaságra is. Közeleg a Húsvét, érdemes vigyázni a házi füstölt sonkával is. Ha a sonka a vágáskor botulinum baktériummal szennyeződött, és pácolás közben szurkálták, a hús belsejében a méregtermeléshez ideális, oxigénhiányos környezetbe került, különösen, ha nem hűvös helyen tárolták. Az így készült nyers sonka fogyasztása megbetegedéshez vezethet, de a lassú, megfelelő ideig tartó főzéssel biztonságossá tehető. Az egyben főtt sonkadarabok ne legyenek 2 kg-nál nagyobb súlyúak. Annyi ideig kell főzni, ahány kg, hogy a belseje is alapos hőkezelést kapjon.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért tüntetik fel?…

eteltcsakokosan

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Kompót, mikor ha nem most?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató