Ételtcsakokosan

Fánk tojás nélkül

2014. február 6.
DSCN2935-400x300

A farsang tipikus étele a fánk, amiben rengeteg tojás van, de mi a teendő, ha tojásallergiás van a családban? Van megoldás! Itt a recept, a tojásmentes fánkra (12 db lesz belőle):
DSCN2935-400x300
Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 22 dkg vaj
  • 2 dkg kristálycukor
  • 1,2 dl tej
  • olaj
  • barack lekvár
  • porcukor

Elkészítés
A fánknál egy szabály van: minden langyos legyen a liszttől kezdve a tejig, és inkább „túlkelt” legyen a tészta. A szárított élesztőt felfuttatom langyos tejben, a vajat megolvasztom és nagy tálban lágy tésztát gyúrok össze az alapanyagokból a robotgép dagasztókarjaival. Meleg helyen, letakarva duplájára hagyom kelni. Majd gyúródeszkán kinyújtom, vagy akár kézzel kilapítom a tésztát ujjnyi vastagra és nagyobb kör alakú szaggatóval vagy pohárral kiszaggatom a fánkocskákat. Majd újra kelnie kell, továbbra is langyos helyen 1/2 órát.
Tipp: sütőt előmelegíteni maximum 50 fokra és kikapcsolás után betolni a fánkokat, hogy gyorsabban megemelkedjenek. Ilyenkor alakul ki a szalagjuk.
Egy nagy lábasban sok olajat közepesen forróra melegítek, és egyesével belehelyezem a fánkokat, úgy hogy a kelés közbeni felső oldala kerüljön bele az olajba. Egyszerre 4-5 db tudok kisütni, a lábos mértétől függően. Lefedem és hagyom, hogy átsüljenek, majd mikor aranybarna lett az olajban lévő oldala, megfordítom mindet és tető nélkül sütöm tovább. Szűrőlapáttal papírtörlőre teszem az elkészült édességet és kisütöm a többi gombócot. Porcukorral meghintem és lekvárral tálalom.
Tipp: a fánkot frissen jó elfogyasztani, pár óra múlva már szikkadt lesz.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kenyérlángos (langallo, pompos)

eteltcsakokosan

Csecsemő a konyhában!

eteltcsakokosan

Készítsünk rózsalekvárt!

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató