A farsang tipikus étele a fánk, amiben rengeteg tojás van, de mi a teendő, ha tojásallergiás van a családban? Van megoldás! Itt a recept, a tojásmentes fánkra (12 db lesz belőle):
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 1 zacskó szárított élesztő
- 22 dkg vaj
- 2 dkg kristálycukor
- 1,2 dl tej
- olaj
- barack lekvár
- porcukor
Elkészítés
A fánknál egy szabály van: minden langyos legyen a liszttől kezdve a tejig, és inkább „túlkelt” legyen a tészta. A szárított élesztőt felfuttatom langyos tejben, a vajat megolvasztom és nagy tálban lágy tésztát gyúrok össze az alapanyagokból a robotgép dagasztókarjaival. Meleg helyen, letakarva duplájára hagyom kelni. Majd gyúródeszkán kinyújtom, vagy akár kézzel kilapítom a tésztát ujjnyi vastagra és nagyobb kör alakú szaggatóval vagy pohárral kiszaggatom a fánkocskákat. Majd újra kelnie kell, továbbra is langyos helyen 1/2 órát.
Tipp: sütőt előmelegíteni maximum 50 fokra és kikapcsolás után betolni a fánkokat, hogy gyorsabban megemelkedjenek. Ilyenkor alakul ki a szalagjuk.
Egy nagy lábasban sok olajat közepesen forróra melegítek, és egyesével belehelyezem a fánkokat, úgy hogy a kelés közbeni felső oldala kerüljön bele az olajba. Egyszerre 4-5 db tudok kisütni, a lábos mértétől függően. Lefedem és hagyom, hogy átsüljenek, majd mikor aranybarna lett az olajban lévő oldala, megfordítom mindet és tető nélkül sütöm tovább. Szűrőlapáttal papírtörlőre teszem az elkészült édességet és kisütöm a többi gombócot. Porcukorral meghintem és lekvárral tálalom.
Tipp: a fánkot frissen jó elfogyasztani, pár óra múlva már szikkadt lesz.