Ételtcsakokosan

Fánk, fánk, fánk

2015. január 19.
keltcsöröge-300x160

A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk: lehet szalagos, lehet csöröge, lehet egérke és el lehet készíteni tojásmentesen vagy gluténmentesen is. Mi már elkészítettük az ide szezon első adag fánkját!

keltcsöröge-300x160

Csörögefánk

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 kk cukor
  • kevés tejföl
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítése

A lisztet a tojássárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 pici gombócot formázunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk, és derelyeszaggatóval párhuzamosan bevagdosva, a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk. Bő, forró olajban, hirtelen tűznél aranysárgára sütjük.

Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Gluténmentes szalagos fánk

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1cs vaníliás cukor
  • pici só
  • kevés rum, kevés reszelt citromhéj
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 30 dkg gluténmentes kenyérliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő

Elkészítése

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd beleöntjük a többi hozzávalót és jó erősen kikeverjük. Fél órát kelesztjük, majd deszkára borítjuk és rizsliszttel kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra. 5cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk kb. 18 db lesz belőle. Kiszaggatva is várunk negyed órát, amíg pihen. Bő forró olajban kisütjük. Az olajból kivéve porcukorral meghintjük és tálalhatjuk. A recept forrása: liszterzekenyseg.in

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta edények, tiszta környezet!
  • Mindig  jól süssük át a fánkot, ne maradjon nyers a közepe!
  • Aznap fogyasszuk el a fánkokat!

Korábban megjelent fánk receptek az Ételt csak okosan honlapján:

A kép forrás:hir.ma

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Lila káposzta másképp

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató