A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk: lehet szalagos, lehet csöröge, lehet egérke és el lehet készíteni tojásmentesen vagy gluténmentesen is. Mi már elkészítettük az ide szezon első adag fánkját!
Csörögefánk
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 1 kk cukor
- kevés tejföl
- csipet só
- olaj a sütéshez
Elkészítése
A lisztet a tojássárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 pici gombócot formázunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk, és derelyeszaggatóval párhuzamosan bevagdosva, a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk. Bő, forró olajban, hirtelen tűznél aranysárgára sütjük.
Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Gluténmentes szalagos fánk
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1cs vaníliás cukor
- pici só
- kevés rum, kevés reszelt citromhéj
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
- 30 dkg gluténmentes kenyérliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd beleöntjük a többi hozzávalót és jó erősen kikeverjük. Fél órát kelesztjük, majd deszkára borítjuk és rizsliszttel kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra. 5cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk kb. 18 db lesz belőle. Kiszaggatva is várunk negyed órát, amíg pihen. Bő forró olajban kisütjük. Az olajból kivéve porcukorral meghintjük és tálalhatjuk. A recept forrása: liszterzekenyseg.in
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta edények, tiszta környezet!
- Mindig jól süssük át a fánkot, ne maradjon nyers a közepe!
- Aznap fogyasszuk el a fánkokat!
Korábban megjelent fánk receptek az Ételt csak okosan honlapján:
A kép forrás:hir.ma