Ételtcsakokosan

Fánk, fánk, fánk

2015. január 19.
keltcsöröge-300x160

A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a fánk: lehet szalagos, lehet csöröge, lehet egérke és el lehet készíteni tojásmentesen vagy gluténmentesen is. Mi már elkészítettük az ide szezon első adag fánkját!

keltcsöröge-300x160

Csörögefánk

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 1 kk cukor
  • kevés tejföl
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítése

A lisztet a tojássárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 pici gombócot formázunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk, és derelyeszaggatóval párhuzamosan bevagdosva, a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk. Bő, forró olajban, hirtelen tűznél aranysárgára sütjük.

Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Gluténmentes szalagos fánk

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1cs vaníliás cukor
  • pici só
  • kevés rum, kevés reszelt citromhéj
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 30 dkg gluténmentes kenyérliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő

Elkészítése

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd beleöntjük a többi hozzávalót és jó erősen kikeverjük. Fél órát kelesztjük, majd deszkára borítjuk és rizsliszttel kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra. 5cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk kb. 18 db lesz belőle. Kiszaggatva is várunk negyed órát, amíg pihen. Bő forró olajban kisütjük. Az olajból kivéve porcukorral meghintjük és tálalhatjuk. A recept forrása: liszterzekenyseg.in

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta edények, tiszta környezet!
  • Mindig  jól süssük át a fánkot, ne maradjon nyers a közepe!
  • Aznap fogyasszuk el a fánkokat!

Korábban megjelent fánk receptek az Ételt csak okosan honlapján:

A kép forrás:hir.ma

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Friss gyümölcs télen, mire ügyeljünk citrusfélék vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Liszt, víz, kovász

eteltcsakokosan

Valentin napi afrodiziákumok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató