Mitől lehet büdös a hús, miután feltettem pirulni? – (Semmi baja nem volt a húsnak nyersen, sem állagra, sem szagra. Elkezdtem a hagymával, pirítani” és borzalmas büdös lett. Annyira, hogy inkább ki is dobtam. Romlott lehetett, vagy mi lehetett a probléma?)
A nyers húsok esetében érzékszervi elváltozást okozhat a romlás, amikor a baktériumok a termék felületén elszaporodnak. Ez akkor fordul elő, ha az előállítás során az előállítás higiéniai körülményei nem megfelelőek, a termékkel érintkező felületek nem megfelelően takarítottak és fertőtlenítettek, így a hús felülete baktériumokkal szennyeződik. A húst nem a termékre előírt hőmérsékleten tárolják, mely kedvez a baktériumok elszaporodásának. Az ilyen nyers hús felülete csúszós, kellemetlen, a termékre nem jellemző szagú, és a színe is változik.
A fentiekben leírt elváltozást okozhatja takarmányozás, pl. a baromfihúsnak hal íze, szaga lehet a takarmányba kevert halliszttől. Sertések esetében előfordulhat, hogy a húsnak sütés, főzés közben vizelet szaga vagy erős ivari szaga van. Ez akkor fordulhat elő, ha a hímivarú állatot nem kasztrálták, illetve, ha az állat heréje vagy heréi a hasüregben voltak.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom