Ételtcsakokosan

Mitől lehet büdös a hús?…

2020. január 21.
olvker.jpg

Mitől lehet büdös a hús, miután feltettem pirulni? – (Semmi baja nem volt a húsnak nyersen, sem állagra, sem szagra. Elkezdtem a hagymával, pirítani” és borzalmas büdös lett. Annyira, hogy inkább ki is dobtam. Romlott lehetett, vagy mi lehetett a probléma?)

A nyers húsok esetében  érzékszervi elváltozást okozhat a romlás, amikor a baktériumok a termék felületén elszaporodnak. Ez akkor fordul elő, ha az előállítás során az előállítás higiéniai körülményei nem megfelelőek, a termékkel érintkező felületek nem megfelelően takarítottak  és fertőtlenítettek, így a  hús felülete baktériumokkal szennyeződik. A húst nem a termékre előírt hőmérsékleten tárolják, mely kedvez a baktériumok elszaporodásának. Az ilyen nyers hús felülete csúszós, kellemetlen, a termékre nem jellemző szagú, és a színe is változik.
A fentiekben leírt elváltozást okozhatja takarmányozás, pl. a baromfihúsnak hal íze, szaga lehet a takarmányba kevert halliszttől. Sertések esetében előfordulhat, hogy a húsnak sütés, főzés közben vizelet szaga vagy erős ivari szaga van. Ez akkor fordulhat elő, ha a hímivarú állatot nem kasztrálták, illetve, ha az állat heréje vagy heréi a hasüregben voltak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi legyen az ünnepek alatt megmaradt ételek sorsa?

eteltcsakokosan

Készíts házilag mustot

eteltcsakokosan

Sütemények dúsítója

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató