Ételtcsakokosan

Fagylaltozás: Legyünk válogatósak!

2013. július 26.
kehely-300x199

kehely-300x199
A nyár beköszöntével egyre többször vágyunk valamilyen hűsítőre a nagy melegben. A fagylalt és a jégkrém az egyik legkedveltebb nyári édessége kicsiknek és nagyoknak. Akár otthon készítjük el,akár utcai árusnál vagy vendéglátóhelyen vásároljuk, néhány dologra érdemes odafigyelni.

A fagylalt összetétele (magas folyadék- és fehérjetartalma, továbbá más, gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-, bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. A tölcséres fagylalt csomagolatlan élelmiszer, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandóan hűteni kell, mert már egy kis hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz és gyors romláshoz vezet. A baktériumok így nagyon gyorsan elszaporodhatnak.

Bármilyen erős is a fagylalt utáni vágyunk a kánikulában, legyünk egy kicsit válogatósak! Nézzük meg, hogy az árusítópult környezete hogy fest! Rendezett, tiszta, pormentes? A fagylaltpultban maximum -8 Celsius foknak kell lennie a hőmérsékletnek (ezt hőmérő mutatja). Nézzük tovább: milyen látványt nyújt a fagylalt? A jól üzemeltetett fagylaltadagoló-pultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt és a közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek, tiszták és harmonizálnak a fagylalttal. Fontos, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra vagy törlőruhára ütögetéssel víztelenítsék.

A jó minőségű fagylaltban nem lehetnek jégdarabok, azok csak a megolvadt és visszafagyasztott fagylaltban keletkeznek. Egy igényes fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A jól üzemelő fagylaltozóban a kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett, kezük is tiszta és kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások.Legyenek hasonló elvárásaink a mozgó fagylaltárusok esetében is! Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának vagy árusítójának nevét és címét.

A jégkém összetétele − hasonlóan a fagylalthoz − szintén forrása egyes romlást okozó kórokozóknak. A jégkrémet -18°C -on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni és lehetőség szerint minél alacsonyabb hőmérsékleten szállítani. Mit vizsgáljunk meg először, ha jégkrémet veszünk, és csak a csomagolását látjuk? Nézzük meg, sértetlen-e a csomagolás! Deformálódott-e a benne lévő jégkrém? Ennek alapján láthatjuk, hogy előzőleg felolvadt-e, és előfordulhatott-e az újrafagyasztása. A csomagolás sértetlensége és a termék hőmérséklete a garancia arra, hogy a jégkrémet biztonsággal elfogyaszthatjuk. A jégkrémet előszeretettel fogyasztjuk hűsítő tulajdonsága miatt nagyobb mennyiségben a melegebb nyári napokban, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy akár a többi édességnek, egyes jégkrémfajtáknak viszonylag magas az energiatartalma. Fogyasszuk tehát mértékkel.

Otthoni fagylaltkészítéskor is érdemes betartani az alábbiakat:

  • Csak tiszta eszközöket használjunk!
  • Friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk!
  • Ha porból készítünk fagylaltot, tartsuk be a terméken szereplő utasításokat!
  • Az elkészült fagylaltot tároljuk mélyhűtőben, és mindig csak annyit vegyünk ki, amennyit azonnal el is fogyasztunk!
  • A megolvadt fagylaltot nem szabad újrafagyasztani!
  • A kéz tisztasága fagylaltkészítés közben is elengedhetetlen!

ÍME, EGY KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ, ÍZLETES FAGYIRECEPT:
Hozzávalók: 30-40 dkg gyümölcs (eper, málna, szeder vagy meggy); 4 dl natúr joghurt; méz vagy cukor, ízlés szerint; kevés citromlé; 3 dl tejszín
Elkészítés: Kedvenc gyümölcsünket a joghurttal összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítjük és citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt felverjük, majd óvatosan a gyümölcsös joghurtba keverjük. Egy nagyobb fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük. A fagyás elején félóránként-óránként két-három alkalommal célszerû kivenni, és villával, habverővel átkeverni, így megelőzhetjük a kristályosodást. 5–6 órás fagyasztás után fogyasztható a finom és egészséges fagylalt.
Forrás: NÉBIH
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Beköszöntött a medvehagymaszezon

eteltcsakokosan

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Vihetünk-e közös rendezvényekre házi készítésű süteményeket?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató