Ételtcsakokosan

Ezekre is gondolunk?

2016. március 3.

Sok eszköz esetében nem is gondolunk az élelmiszerbiztonságra, pedig a háztartási kisgépeknél is oda kell figyelni, legfőképp a tisztántartásuk miatt.

Vízforraló

Mind az otthoni, mind a munkahelyi vízforralónál a vízkő okozza a legnagyobb problémát. Nem csak esztétikai okokból jelent gondot, hanem a baktériumok is lerakódhatnak a felületén, párás, meleg környezetben gyorsan szaporodnak. Így például nem ajánlatos olyan vizet inni, ami már egy ideje hűl a vízforralóban. Cseréljük ki mindig friss vízre, ami a tartályban van és úgy forraljunk magunknak vizet teához vagy kávéhoz.

Ecetes vízzel egyszer átforraljuk, hagyjuk pár órát állni, kiöblítjük és többször, a vizet cserélve, újra forraljuk, amíg nem érezzük az ismerős ecet szagot.

Másik természetes megoldás, ha a tisztításhoz szánt vízbe szódabikarbónát teszünk – 1,5 literhez 2-3 kávéskanálnyit és úgy forraljuk fel a forralóban. Egy órán át hagyjuk állni, majd alaposan kiöblítjük.

Kávé- és teafőző

Sok fajtája és formája van a kávéfőzőknek a kotyogóstól kezdve, a filteres tartályos főzőkön át a lombikig. De mindegyiknél ügyelni kell a tisztaságra, ne hagyjuk a kávéfőző gépben állni a vizet, vagy a zaccot, mert esetleg bepenészedhet, illetve a víz pedig megposhadhat.

A kávéfőző gépet rendszeresen tisztítsuk a használati útmutatónak megfelelően!

    • Filteres kávéfőző esetén a főzést követően rögtön távolítsuk el a zaccal teli filter és mossuk el a tölcsér formájú részt.
    • Kotyogós kávéfőzőnél is a lehűlést követően mossuk el a szűrőt és a kiöntőt, majd hagyjuk megszáradni.
    • Az alkatrészeket ne konyharuhával töröljük el, hanem papírtörlőn, vagy mosogató dézsában a csepegtetőn hagyjuk lecsepegni/megszáradni.
    • A víz keménységétől függően 1-2 havonta vízkőtelenítsük készülékünket higított ecetes oldattal vagy a kávéfőzőhöz illő tisztítótablettával. (Látjuk, mikor képződik vízkő réteg az alkatrészeken.)
    • Ha automata kávégépünk van, akkor figyeljünk a gép kijelzőjén megjelenő „utasításra”, és annak megfelelően végezzük el a gép tisztítását.

kisgepek

Gofri sűtő, melegszendvics sütő

A teflon bevonatú eszközöknél vigyázni kell, hogy sértetlen legyen a felülete. Fa eszközöket használjunk a szendvics, vagy gofri kiemeléséhez. Minden alkalommal tisztítsuk ki a mélyedéseket, ne hagyjuk, hogy zsír vagy szaft maradjon, ami penészedéshez, kórokozók elszaporodásához vezethet és a következő sütésnél az alapanyagokra kerülhet. Használati utasítás szerint,  langyos mosogatószeres vízzel mossuk el a belső és külső felületeket. (Természetesen minden esetben áramtalanítsuk a gépet!)

Ha már sérült a felület, karcolások keletkeztek vagy már nagyobb darabok hiányoznak a teflonborításból, akkor nem szabad többet használni, új készüléket kell beszerezni.

Mikrohullámú sütő

Mindig tartsuk tisztán a mikrót, próbáljuk meg elkerülni az ételek kifröccsenését. Az ételmaradványok elnyelik a mikrohullámú energiát és eléghetnek. Ez pedig csökkenti a sütő hatékonyságát. Valamint az ételmaradékok felületén kórokozók szaporodhatnak el, ha pedig hosszabb ideig van használaton kívül a mikró, úgy bepenészedhet, esetleg berozsdásodhat.

Az alábbi részek igényelnek tisztítást:

  • Belső és külső felületek
  • Ajtó és ajtótömítések
  • Forgótányér és görgős gyűrű

Tisztításkor vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a burkolatokat, tömítéseket! Minden esetben áramtalanítsuk a mikrót tisztítás előtt!

Műanyag kisgépek (gyümölcsfacsaró, gyümölcs centrifuga, almareszelő)

A műanyag eszközök gyakran elszíneződnek és a fém eszközökkel ellentétben könnyebben karcolódnak. A karcolásokban, vágásokban, repedésekben könnyen megtelepszenek a kórokozók, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok. Idővel a műanyag a külső hatásoknak köszönhetően elgyengül, törik, forgácsolódik és ezek a darabok az élelmiszerbe kerülhetnek. Így élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyforrást jelentenek.

Addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg sima, egyenletes és tiszta a felületük.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kuszkusz saláta

eteltcsakokosan

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Munkahelyi ebéd útja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató