Sok eszköz esetében nem is gondolunk az élelmiszerbiztonságra, pedig a háztartási kisgépeknél is oda kell figyelni, legfőképp a tisztántartásuk miatt.
Vízforraló
Mind az otthoni, mind a munkahelyi vízforralónál a vízkő okozza a legnagyobb problémát. Nem csak esztétikai okokból jelent gondot, hanem a baktériumok is lerakódhatnak a felületén, párás, meleg környezetben gyorsan szaporodnak. Így például nem ajánlatos olyan vizet inni, ami már egy ideje hűl a vízforralóban. Cseréljük ki mindig friss vízre, ami a tartályban van és úgy forraljunk magunknak vizet teához vagy kávéhoz.
Ecetes vízzel egyszer átforraljuk, hagyjuk pár órát állni, kiöblítjük és többször, a vizet cserélve, újra forraljuk, amíg nem érezzük az ismerős ecet szagot.
Másik természetes megoldás, ha a tisztításhoz szánt vízbe szódabikarbónát teszünk – 1,5 literhez 2-3 kávéskanálnyit és úgy forraljuk fel a forralóban. Egy órán át hagyjuk állni, majd alaposan kiöblítjük.
Kávé- és teafőző
Sok fajtája és formája van a kávéfőzőknek a kotyogóstól kezdve, a filteres tartályos főzőkön át a lombikig. De mindegyiknél ügyelni kell a tisztaságra, ne hagyjuk a kávéfőző gépben állni a vizet, vagy a zaccot, mert esetleg bepenészedhet, illetve a víz pedig megposhadhat.
A kávéfőző gépet rendszeresen tisztítsuk a használati útmutatónak megfelelően!
- Filteres kávéfőző esetén a főzést követően rögtön távolítsuk el a zaccal teli filter és mossuk el a tölcsér formájú részt.
- Kotyogós kávéfőzőnél is a lehűlést követően mossuk el a szűrőt és a kiöntőt, majd hagyjuk megszáradni.
- Az alkatrészeket ne konyharuhával töröljük el, hanem papírtörlőn, vagy mosogató dézsában a csepegtetőn hagyjuk lecsepegni/megszáradni.
- A víz keménységétől függően 1-2 havonta vízkőtelenítsük készülékünket higított ecetes oldattal vagy a kávéfőzőhöz illő tisztítótablettával. (Látjuk, mikor képződik vízkő réteg az alkatrészeken.)
- Ha automata kávégépünk van, akkor figyeljünk a gép kijelzőjén megjelenő „utasításra”, és annak megfelelően végezzük el a gép tisztítását.
Gofri sűtő, melegszendvics sütő
A teflon bevonatú eszközöknél vigyázni kell, hogy sértetlen legyen a felülete. Fa eszközöket használjunk a szendvics, vagy gofri kiemeléséhez. Minden alkalommal tisztítsuk ki a mélyedéseket, ne hagyjuk, hogy zsír vagy szaft maradjon, ami penészedéshez, kórokozók elszaporodásához vezethet és a következő sütésnél az alapanyagokra kerülhet. Használati utasítás szerint, langyos mosogatószeres vízzel mossuk el a belső és külső felületeket. (Természetesen minden esetben áramtalanítsuk a gépet!)
Ha már sérült a felület, karcolások keletkeztek vagy már nagyobb darabok hiányoznak a teflonborításból, akkor nem szabad többet használni, új készüléket kell beszerezni.
Mikrohullámú sütő
Mindig tartsuk tisztán a mikrót, próbáljuk meg elkerülni az ételek kifröccsenését. Az ételmaradványok elnyelik a mikrohullámú energiát és eléghetnek. Ez pedig csökkenti a sütő hatékonyságát. Valamint az ételmaradékok felületén kórokozók szaporodhatnak el, ha pedig hosszabb ideig van használaton kívül a mikró, úgy bepenészedhet, esetleg berozsdásodhat.
Az alábbi részek igényelnek tisztítást:
- Belső és külső felületek
- Ajtó és ajtótömítések
- Forgótányér és görgős gyűrű
Tisztításkor vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg a burkolatokat, tömítéseket! Minden esetben áramtalanítsuk a mikrót tisztítás előtt!
Műanyag kisgépek (gyümölcsfacsaró, gyümölcs centrifuga, almareszelő)
A műanyag eszközök gyakran elszíneződnek és a fém eszközökkel ellentétben könnyebben karcolódnak. A karcolásokban, vágásokban, repedésekben könnyen megtelepszenek a kórokozók, az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumok. Idővel a műanyag a külső hatásoknak köszönhetően elgyengül, törik, forgácsolódik és ezek a darabok az élelmiszerbe kerülhetnek. Így élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyforrást jelentenek.
Addig használjuk ezeket az eszközöket, amíg sima, egyenletes és tiszta a felületük.