Ételtcsakokosan

Ezek a szabályok váljanak rutinná

2016. június 10.

A nagyobb ünnepek előtt/alatt mindenki jobban odafigyel az élelmiszerbiztonságra és a higiéniai szabályok betartására, hiszen senki sem akar a családtagjainak, barátainak kellemetlen perceket okozni. Azonban érdemes erre tudatosan ügyelni, és a hétköznapokat is kiemelt időszaknak tekinteni. Adunk néhány tippet, amiket érdemes rutinná tenni életünkben.
1. Gyakori kézmosás

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a gyakori kézmosás. Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a konyhai szemetest használtuk, vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Persze nem mindegy a módja, legyünk alaposak! Tehát kézmosás mindenek előtt!
2. Ételhőmérő használata
Az egyik leghasznosabb konyhai kiegészítő, mégis igen kevesen használják. Mi mindenkit arra bíztatunk, hogy szerezzen be egyet, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel, ám a számok nem hazudnak. Nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a sütés-főzés során szükséges biztonságos hőmérséklettel. Cikkünkben minden elárulunk, amit az ételhőmérőről és helyes használatáról tudni kell.
3. Újrafelhasználható bevásárlótáskák használata
Ezek a táskák jól bírják a strapát, így igen sokféle élelmiszer megfordulhat bennük. Használjunk eltérő színű táskákat a különböző élelmiszercsoportokhoz pl.: kék színűt a nyers húsokhoz, fagyasztott élelmiszerekhez; zöldet a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, stb. Vásárláskor a nyers húsokat, halat előbb mindig tegyük be egy-egy zacskóba, így a kicsöpögő lé nem szennyezi a többi élelmiszert, közben pedig a táska sem fog koszolódni. Gyakran mossuk ki a táskákat, amennyiben anyaguk engedni, vasaljuk is ki. A táskákat tartsuk tiszta, száraz helyen.
4. Mossuk/ne mossuk?
Itt most a húsokra gondolunk, ugyanis két tábor van. A szakértő véleménye a következő:
„Az élelmiszeriparban az állatvágás és -darabolás az élelmiszer-biztonsági szabályok szigorú betartásával történik . Az ipari vágás során is megtörténik a testfelület alapos tisztítása, éppúgy, mint ahogy a nagymamánál láttuk. A hús a szállítás vagy kereskedelmi forgalmazás közben szennyeződhet, ha azt helytelenül kezelik. Azonban, ha a forgalmazás során nem hibáznak, a hús nem szennyeződik, és nem kell felhasználás előtt megmosni. Az a „szaktanács” viszont téves, hogy a húst azért nem kell megmosni, mert a sütés-főzés hatására a húson található baktériumok elpusztulnak, hiszen a biztonságos ételkészítés egyik alapszabálya a nyersanyagok megfelelő tisztasága. Tehát, ha a húson szemmel látható szennyeződés van, akkor meg kell mosni, vagy a szennyeződést el kell távolítani, például lemetszéssel. A mosást közvetlenül felhasználás előtt kell elvégezni, mindig hideg, folyó vízzel. A folyó víz használatával elkerülhető a hús nem kívánt mértékű átnedvesedése, vízfelvétele. A vizet a húsról tiszta papírtörlővel kell felitatni. A műveletet (és az azt követő takarítást) úgy kell elvégezni, hogy ne szennyezzük be közben sem a környezetet, sem egyéb élelmiszereket.”
5. Tiszta mosogatószivacs
Egy piszkos mosogatószivacs potenciális veszélyforrás, betegséget okozó baktériumok kerülhetnek az edényekre, a konyhai felületekre, így az ételünkre is. Minden használat után mossuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és tartsuk száraz helyen! A mosogatószivacsot csak mosogatásra használjuk, és gyakran fertőtlenítsük ki, hiszen remek táptalaj lehet a kórokozó mikroorganizmusok, gombák számára. A mosogatószivacsot, ha elhasználódott, bebüdösödött dobjuk ki.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Mit tegyek ha…?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató