Ételtcsakokosan

Étkezés munkahelyen 1.

2014. február 24.
munkahelyietkezes-739x1024

Nagyon érdekes, milyen sokféle módja és lehetősége van a munkahelyi étkezésnek, és mivel nem otthon vagyunk, talán lazábban állunk hozzá az élelmiszer-biztonsági és higiéniai kérdésekhez is. Cikksorozatunkban végignézzük a hibázási lehetőségeket, és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezés körülményeinek megteremtéséhez.

munkahelyietkezes-739x1024

Reggeli

Mit is eszünk a munkahelyen, ha nem otthon reggelizünk, vagy csak tízóraizunk? Hozunk otthonról szendvicset, gyümölcsöt, veszünk péksüteményt, kávét, joghurtot és egyebeket, vagy beszerezzük ugyanezeket a büféből, boltból. A rövid idő alatt, míg beérünk a munkahelyre, nem romlik meg az étel, főleg most, télen. Bár a biztonság kedvéért érdemes kis hűtőtáskában szállítani az elemózsiát, jégakku vagy egy palack hideg üdítő/víz társaságában. Az e-maileket, híreket olvasva vagy a folyosó végén a közös konyhában elfogyasztjuk a hozott élelmiszereket. Tartsunk itt is tisztaságot! Söpörjük le a morzsákat, törüljük le magunk után az asztalt!

Munkahelyre történő beérkezéskor mindig mossunk kezet, hiszen a tömegközlekedés, autó, épület kilincsei mind fertőzésveszélyt jelentenek. Sőt, már halljuk a hírekben, hogy közeleg az influenzajárvány is.

Kávé és tea

Munkahelyeken gyakorta használunk közös kávéfőzőt, vízforralót, vízballont, és sok helyütt hatalmas, pénzbedobós kávé- és üdítő-automatából vásárolunk. Ellenőrizzük, hogy mindig legyenek tiszták az eldobható poharak, a fémdobozos italokat pedig fogyasztás előtt mindig töröljük le.

A vízforraló a munkahelyi társaság középpontja: segítségével készül a tea, az instant kávé, de a beszélgetések alatt nem mindig vesszük észre, hogy nem mostuk el a bögrénket vagy kézzel nyúlunk bele a kockacukros dobozba.

Mossuk el edényeinket minden használat előtt meleg, mosogatószeres vízzel. Közös cukorba kanállal és ne kézzel nyúljunk!

Figyeljünk rá, hogy ha nincs erre megfelelő személyzet, akkor ne legyünk restek és magunk vízkőtelenítsük a forralót. Egy kis ecettel történő forralás csodákat művel. Utána még 3-4 alkalommal forraljunk vizet és csak azt követően készítsük el meleg italunkat.

A vizes ballonból úgy engedjünk vizet, hogy a csap ne érjen hozzá a poharunkhoz, palackunkhoz. A ballon cserélésekor óvatosan húzzuk le a fóliát és ne ujjunkkal szakítsuk be. Ezekkel az egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhetjük a különböző betegségek terjedését.

A kávéfőzőt is olyan kolléga kezelje, aki tisztán dolgozik, elmossa az alkatrészeket, tiszta kézzel teszi be a filtert, kanállal méri ki az őrölt kávét.

Tippek:

Vásárláskor minden esetben figyeljünk a termék fogyaszthatósági időpontjára, lejárt élelmiszert ne vegyünk meg és mindenképpen szóljunk az eladóknak, ha ilyet észlelünk.

Tartsunk tisztaságot magunk körül a munkahelyen is (töröljük át fertőtlenítőkendővel az asztalunkat, a számítógép billentyűzetét, a munkafelületet).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A nitrátban rejlő veszély

eteltcsakokosan

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

Vigyázz, a szakácskönyved szalmonellát okozhat!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató