Ételtcsakokosan

Erdőjárás, gombászás

2015. október 6.

A gombákról sokunknak csupán a gyerekkori mesekönyvek képei ugranak be elsőre; a mérgező, piros alapon fehér pettyes kalpagú légyölő galócánál és a fehér, termesztett csiperkénél megáll a tudományunk.

Pedig több száz ehető gombából válogathatunk kora nyártól késő őszig. Amikor kirándulni indulunk, és gombászni támad kedvünk az őszi erdőben, legyünk nagyon óvatosak! Ha mi nem ismerjük a gombafajokat, semmiképpen ne kísérletezzünk! Hívjunk el valakit kiserőnek, aki a leggyakrabban előforduló, mérgező fajokat felismeri, és legalább a gyilkos galócát azonosítani tudja.

mushrooms-454174_1280

Bár a gombák alig 3%-a mérgező, csak olyan gombát biztonságos felszedni, amelyet bizonyosan felismerünk. Vannak például olyan mérgező gombák, amelyek hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők ehető „párjukkal”. Az eső a légyölő galócáról könnyen lemoshatja a pöttyöket, és máris eltűnt egy jellegzetesség. Éppen ezért a vadon termő, saját gyűjtésű gombát mindig vizsgáltassuk be gomba szakellenőrrel! A gomba szakellenőrök ingyenesen megvizsgálják a piacokon. (A NÉBIH honlapján megtalálhatóak a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói es a gomba szakellenőrt alkalmazó piacok listája.)

A saját biztonságunk mellett gondoljunk az erdőre, a többi kirándulóra is. Mi sem szeretnénk, ha az előttünk járók feltúrtak, felforgattak volna az erdőt, hogy az összes ehető gombát „levadásszák”. A környezet épségére is ügyeljünk, gondoljunk a következő szezonra! Amikor felszedjük a gombákat, takarjuk be a helyüket, így nem száradnak ki a földben a ombafonalak, es jövőre nagyobb eséllyel találunk ugyanitt újra gombát.

Tippek

  • Soha ne vásároljunk gombát házalótól, és ne fogadjunk el gyűjtött gombát még ismerőstől se!
  • A gombás étel gyorsan romlik, ezért még a készítés napján fogyasszuk el.
  • 6 év alatti gyermeknek –nehéz emészthetősége miatt – ne adjunk gombás ételt.

Tudta?
Az év gombája 2015-ben a sötét trombitagomba lett (Craterel luscornucopioides). Fűszeres illatú, különleges gomba, a szarvasgombáéhoz hasonló az aromája. Késő nyáron és ősszel terem. Nem lehet mással összetéveszteni, annyira jellegzetes a külseje. Termőteste lefelé tölcsérszerűen elkeskenyedik és a tövéig üreges. Csupán 4-12 cm hosszú, kalapjának átmérője 3-8 cm. Szárítva, levesnek elkészítve fogyasztják, de fűszereznek vele húsokat is.
 
Kapcsolódó cikk és képek a gombapárokról:
Amit a vadontermő gombákról tudni érdemes
További jó tanácsokat a NÉBIH honlapján talál.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit a körtéről tudni kell

eteltcsakokosan

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

Zsázsa az ablakban

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató