Ételtcsakokosan

Érdekességek a karfiolról

2022. június 14.

A karfiol mindenképp kiemelkedő helyet foglal el az egyéves növények csoportjában. Elegáns kinézete és kellemes íze mellett magas a tápanyagtartalma, emellett könnyen emészthető zöldségféle. Íme néhány érdekesség, amit jó tudni a karfiolról.

A karfiolrózsa hófehér, de vannak zöldes és sötétvörös rózsájú fajták is. A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját. Szerencsére szinte egész évben kapható, de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
A kései karfiolt a fagyok beállta előtt be kell takarítani, mert –2, –3 ºC-nál nagyobb hideget nem bír ki.

A vásárláskor ügyeljük arra, hogy a virágzat ép, és szorosan zárt legyen. Ha nem távolítjuk el a leveleket, a karfiol hosszabb ideig tárolható éléskamránkban is. Mielőtt lefagyasztjuk, érdemes vagy egészben természetesen a levelek nélkül, körülbelül 4 percig, vagy pedig kis rózsákra szedve mintegy 2 percig blansírozni.

A blansírozott karfiol fagyasztva nyolc-tíz hónapig is eláll hűtőnkben. A főzővízbe pár csepp ecetet, vagy citromlét téve megakadályozhatjuk a zöldség elszíneződését, és a karfiolunk gyönyörű fehér marad. Talán kevesen tudják, de a külső zöld leveleit, ha azok épek, és sértetlenek, a fejes káposztához hasonlóan elkészíthetjük ételeinkhez, sőt a torzsáját nyersen akár el is ropogtathatjuk.

Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. Burgonya helyett akár karfiolból is készülhet a röszti. A karfiol tökéletesen helyettesítheti a rizst, így a bulgurt is.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Bevásárlás I.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató