Ételtcsakokosan

Érdekességek a karfiolról

2022. június 14.

A karfiol mindenképp kiemelkedő helyet foglal el az egyéves növények csoportjában. Elegáns kinézete és kellemes íze mellett magas a tápanyagtartalma, emellett könnyen emészthető zöldségféle. Íme néhány érdekesség, amit jó tudni a karfiolról.

A karfiolrózsa hófehér, de vannak zöldes és sötétvörös rózsájú fajták is. A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját. Szerencsére szinte egész évben kapható, de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
A kései karfiolt a fagyok beállta előtt be kell takarítani, mert –2, –3 ºC-nál nagyobb hideget nem bír ki.

A vásárláskor ügyeljük arra, hogy a virágzat ép, és szorosan zárt legyen. Ha nem távolítjuk el a leveleket, a karfiol hosszabb ideig tárolható éléskamránkban is. Mielőtt lefagyasztjuk, érdemes vagy egészben természetesen a levelek nélkül, körülbelül 4 percig, vagy pedig kis rózsákra szedve mintegy 2 percig blansírozni.

A blansírozott karfiol fagyasztva nyolc-tíz hónapig is eláll hűtőnkben. A főzővízbe pár csepp ecetet, vagy citromlét téve megakadályozhatjuk a zöldség elszíneződését, és a karfiolunk gyönyörű fehér marad. Talán kevesen tudják, de a külső zöld leveleit, ha azok épek, és sértetlenek, a fejes káposztához hasonlóan elkészíthetjük ételeinkhez, sőt a torzsáját nyersen akár el is ropogtathatjuk.

Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. Burgonya helyett akár karfiolból is készülhet a röszti. A karfiol tökéletesen helyettesítheti a rizst, így a bulgurt is.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi alapján állapítják meg… ?

eteltcsakokosan

Vajon miért csomagolják nejlonba…?

eteltcsakokosan

Segítség elkezdődött az iskola!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató