Ételtcsakokosan

Elsősegély otthon

2014. március 20.

A kisebb balesetek 80%-a otthon történik.
Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel, de ez a mi családunkat sem kerüli el. Alapban nem gondolnám magamat kifejezetten pechesnek, vagy figyelmetlennek, de még így is akad olyan szituáció, amikor kisebb sérülést szerzek a lakás valamely pontján.
Legutóbb Pannusnak szerettem volna megmutatni, hogy milyen hasznos az elektromos szeletelő gép. Különben évente egyszer veszem elő, és bár jól néz ki, amit felszelünk vele, mégsem gondolom, hogy annyira hasznos lenne. Nagyon nehéz elmosni, és szerintem csak akkor érdemes elővenni, ha egy egész kenyeret, vagy egy rúdnyi szalámit szeletelek fel vele.
1114174_61548101Szóval éppen Pankának meséltem, hogy „vigyázz erre”, „ figyelj oda arra”, majd azzal a lendülettel (bár már leállítottam a gépet), úgy belenyúltam az éles forgókésbe, hogy azonnal harci területet varázsoltam a konyhából.
Panka a látvány miatt szerintem azóta sem tudja eldönteni, vajon mennyire hasznos ez a szerkentyű, de azt elég képletesen sikerült bemutatnom, hogy mit ne csináljon vele, mert veszélyes!  🙂
A viccet félretéve, komolyabb sérüléseket is szenvedhetünk, ha nem figyelünk oda!
Gyakoriak az égési sérülések, a konyhagépekkel kapcsolatos esetleges szúrások, vágások, de vigyázni kell az esésekre is. Soha nem szabad megspórolni azt, hogy a létrát elővegyük! Lehet, hogy gyorsabbnak tűnik egy székre, hokedlire felállni, de legalább annyira veszélyes is. A kisebb ütésektől, a törésen át, nagyon komoly gerincsérülést lehet szenvedni, így nem éri meg kockáztatni, vajon sikerül -e székről is a feladat!
A sérülések mellett gyakori a sérülések félrekezelése is. Sokan még mindig tévhitek szerint kezelik ezeket az otthonukban. Például az égéseket zsírral, olajjal kenegetik, ami hatalmas hiba, hiszen nem tud lélegezni a felület, így még nagyobb lob keletkezik. Ezzel ellentétben 15-20 percen keresztül kell hűteni hideg, folyó vízzel. Tenyérnyinél nagyobb égés sérülés esetén vagy hólyagosodásnál azonnal orvoshoz kell fordulni!
Régen sebes duzzanatra nyers húst ajánlottak. Ez azon túl, hogy nem segít, még ártalmas is lehet, hiszen a benne lévő kólibaktériumok elfertőzhetik a sérülést. A sebet ki kell tisztítani, és amennyiben nem áll el a vérzés, sebtapasszal beragasztani. Ha a seb nagyobb felületen van, és nagyobb a nyílás, lehet, hogy szükséges orvosi megtekintés, esetleg a seb összekapcsolása.
Gyakori otthon az áramütés is. Vizes kézzel soha nem szabad konnektorhoz vagy dugaljhoz nyúlni. Arra is meg kell tanítani gyerkőceinket, hogy zuhanyzás után a hatalmas gőzben, nem szabad hajat szárítani! Ajtót, ablakot kell nyitni, és csak a szellőztetés után megkezdeni a hajszárítást.
Háziállataink is tudnak harapást, karmolást okozni. Itt a lényeg az, hogy be vannak-e oltva veszettség vagy egyéb fertőzések ellen, illetve, hogy mi mikor kaptunk utoljára tetanuszoltást.
Természetesen a kisebb balesetek megtörténnek, de azért az odafigyeléssel, vagy a munka megtervezésével sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
[printfriendly]

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem szabad mézet adnunk a kisbabáknak?

eteltcsakokosan

Mi kell ahhoz, hogy?…

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató