Ételtcsakokosan

Éljen a csicsóka!

2013. július 11.

A nagypapám annyit mesélt a csicsókáról, amely a kert végében nőtt, csak úgy vadon, permetezés, gondozás nélkül. Akkoriban – a nagypapám gyermekkorában – még nem a krumpli volt a szegények eledele, hanem a csicsóka.
A csicsóka tökéletesen helyettesíti a krumplit, sőt egy egészségesebb alternatívája a burgonyának. Kevesebb keményítőt tartalmaz, és a lebontásához nem kell inzulin, így a szervezetünk cukorháztartását is kíméli. Miközben áthalad a bélrendszeren, táplálja a probiotikumokat, így immunerősítő hatással is rendelkezik. A csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a koleszterin- és húgysavszintet. A csicsókának sokkal nagyobb a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést és laktató hatású.
Ha csicsókát szeretnél venni, akkor inkább piacokon, ismerős néniknél tudod beszerezni ezt a teljesen igénytelen, de hasznos növényt.
Az utcánkban Erzsi néninél, akitől a zöldségeim egy részét is beszerzem, van csicsóka. Bár több éve „ültette”, nem nőtt ki. Azonban a csicsókát kipusztítani sem lehet, így a föld mélyén megbújt, és pár év múlva apró kis leveleit megmutatta. Én akár gaznak is nézném, de Erzsi néni tudta, hogy ez a csicsóka hajtása. Mélyre ásva kiásható a gumója, amit fogyasztunk (különben a gumója szerintem hasonlít egy kicsit a gyömbérhez).
Magasabbra nő, mint a napraforgó, levelei is nagyok lesznek, olyan lapulevél szerűek, virágai sárgák, a napraforgóéhoz képest kisebbek.
A csicsóka különben könnyen romlik, szóval olyan sokat, mint amennyit a krumpliból szoktál venni, ne vegyél, mert nem tárolható sokáig.
Kiváló ebéd lehet egy csicsóka krémleves, majd utána egy meleg csicsókás kelt pogácsa.
Krémleves:
Egy negyed kiló csicsókát dörzsi szivaccsal megtisztítok, majd apróra vágok, 1 krumplival együtt. ½ szár póréhagymát felkarikázok, és egy kis vajon megfonnyasztom, majd rádobom a csicsókát és a krumplit. Zöldség lével felöntöm, és puhára főzöm. Tejszínnel vagy tejföllel „habarom”, majd turmixolom az egészet. Pirított bacon mennyei a tetejére.
Pogácsa (hozzávalók 6 főre):

  • 1dl tej
  • 20 dkg csicsóka
  • 1-2 dkg élesztő
  • bő 1 ek só
  • 12 dkg vaj / margarin
  • 1 tojás
  • 40-45 dkg liszt
  • 1 sárgája + kis tej kenni
  • tetejére sajt

A száraz anyagokat összeöntöm, majd a futtatott élesztőt hozzáadom, és alaposan kigyúrom. Kiszaggatom a pogácsát, tepsibe rakom. A tetejét megkenem tojás sárgájával, megsütöm, majd megszórom sajttal.
Éljen a csicsóka, és vele mi is!
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – Népszerű strandételek nyomában

eteltcsakokosan

Zöldség és gyümölcslevek

eteltcsakokosan

#2. A hűtőtakarítás 6 parancsolata

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató