Ételtcsakokosan

Élelmiszerbiztonság és nyári utazás

2015. július 7.

Vége van az iskolai tanévnek, kezdődhet a vakáció, indulhat a család nyaralni. Viszont amikor hosszú útra indulunk az autóval, figyeljünk oda hogyan tároljuk az útravaló élelmiszert.

Csomagolhatunk szendvicseket, zöldséget-gyümölcsöt, sós és édes süteményeket, ha nem szeretnénk rossz emlékeket szerezni élelmiszer okozta megbetegedések miatt, úgy ügyeljünk pár egyszerű szabályra.

Gondolkodjunk előre

Van otthon elegendő jégakku? Ha nincs, akkor vagy szerezzünk be még pár darabot, vagy fagyasszunk le palackokban vizet, amelyek a pár órás úton a hűtőládában vagy hűtőtáskában hidegen tartják az ételeket.

Néhány élelmiszert hűtőben kell tárolni indulásig, másokat szobahőmérsékleten, ezekre mindig figyeljünk oda!

Amit hűteni kell:

 • húsos szendvicseket (kenőmájast, felvágottat, sült húst tartalmazó szendvicsek)
 • saláták (öntettel együtt csomagolt, húsos, halas, tojásos vagy tészta saláták)
 • megmosott és felaprított zöldségek, gyümölcsök
 • romlandó tejtermékek (tej, joghurt, pudingok)
 • nyers hús, amelyet később tervezünk elkészíteni

Amit kint hagyhatunk a konyhapulton:family-vacation-packing

 • kenyér
 • rágcsálnivalók (olajos magvak, perecek, ropik, chips)
 • nyers, még nem megmosott gyümölcs és zöldség

Indulás!

Miután a csomagokat elrendeztük az autóban és minden utas készen áll az utazásra, akkor, az utolsó pillanatban vegyük ki a hűtőből az ott tárolt élelmiszereket és egyenesen a hűtőládába tegyük. Rendszerezve helyezzük el a külön-külön becsomagolt ételeket. Alulra kerüljön a jégakkuk fele, majd a dobozos ételek és olyan élelmiszerek, amik bírják a terhelést pl. alma, becsomagolt húsok; a tetejére kerüljenek a puhább dolgok pl. szendvicsek; oldalra az üdítők, hogy könnyen ki tudjuk venni és végül még a tetejére is tegyük (óvatosan) a maradék jégakkukat. Mivel a hideg lefelé terjed, így biztosan minden irányból hideggel érintkeznek az ételek.

Tipp: Egy teli hűtőláda jobban tartja a hideget, mint egy félig megtöltött, így mindig megfelelő méretű hűtőtáskát/ládát válasszunk a csomagolandó élelmiszerekhez.

Étkezés és tisztaság

Ne vezetés és utazás közben egyen a család, ha lehet, mivel szennyeződhet az autó belseje is, ami későbbi fertőzésekhez is vezethet és annyi pihenő mindenkinek kell, hogy megálljunk és nyugodtan fogyasszuk el az útravalót. Utazás közben nem minden esetben van lehetőség kézmosásra, így evés előtt és után használjunk tisztítókendőt!

Tartós élelmiszerek

Amennyiben takarékossági okokból nagyobb mennyiségű élelmiszert viszünk magunkkal, amit a nyaralás helyén kívánunk majd elfogyasztani, úgy alaposan válogassuk meg mit viszünk.

 • Szalámi és kolbász hűtőládában tárolandó, semmiképp se szállítsuk hűtés nélkül.
 • Konzerveket, kompótokat, üveges élelmiszereket, száraz tésztát, zacskós rizst, kávét, lisztet, cukrot, darát bátran csomagolhatunk.
 • Zöldségek és gyümölcsök, kenyérfélék is könnyen szállíthatóak.
 • Fagyasztott élelmiszerekkel – legyen az készétel vagy nyers alapanyag – óvatosan bánjunk, ha nagyon hosszú 8-12 órás útra indulunk, a hűtőláda nem képes megfelelő hőmérsékleten tartani a tartalmát és felolvadnak az élelmiszerek. Visszafagyasztani pedig nem biztonságos!

A hűtőtáskát inkább az utastérben tartsuk. A hőmérséklet általában alacsonyabb utastérben, főleg ha a klíma is be van kapcsolva. Mindig figyeljünk megálláskor, hogy ne tűző napon álljunk meg, ne melegítse a kelleténél jobban hűtőládánkat, élelmiszereinket a nap az autóban.

Kép forrása: http://www.thanksmailcarrier.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Az ősz királynője a hecsedli

eteltcsakokosan

Mire érdemes odafigyelni nagybevásárláskor?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató