Ételtcsakokosan

Élelmiszer-biztonsági tanácsok várandós nők számára

2013. február 8.
varandosjotanacsok-199x300

varandosjotanacsok-199x300

Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az élelmiszereinkben található mikrobák (baktériumok, vírusok, férgek), vagy kémiai szennyező anyagok okozhatnak. Ezek hatása lehet heveny vagy idült, a tünetek pedig igen változatosak. Várandós nők számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. A terhesség ideje alatt a várandós nők immunrendszere ugyanis gyengébb, a magzaté pedig még fejletlen ahhoz, hogy e külső káros anyagokkal szemben felvegyék a küzdelmet. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a várandós nőkre különleges kockázatot jelentő tényezőt. Amennyiben Ön gyermeket vár és valamely élelmiszer fogyasztása után bármilyen rendellenességet érez, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Listeria: A Listeria monocytogenes baktérium élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Az ember a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező útján fertőződhet. A baktérium a hűtőtárolás hőmérsékletén is képes szaporodni. Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, így a fogyasztásra kész, nyerstej és abból készült termékek, lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.), nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac, füstölt kolbász, és a nyers zöldségből készült saláták kockázatosnak tekinthetők Listeria szempontjából. Terhesség esetén az anyánál influenza-szerű megbetegedés, vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

A liszteriózis megelőzhető!

 • Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. A Listeria monocytogenes baktérium hő hatására elpusztul.

 • Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75° C fokot legalább 2 percig).

 • Ha lehet, frissen készült ételeket fogyasszon.

 • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. Ez vonatkozik a látszólag kevésbé romlandó élelmiszerekre is. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.

 • A hűtő legyen tiszta, és hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria monocytogenes baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet már kedvez elszaporodásához.

 • Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

Tudta?

A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem tartásával. Kis odafigyeléssel a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedés meg előzhető volna!
varandos31-300x225

Toxoplasma: A toxoplazmózis viszonylag gyakran előforduló, a Toxoplasma gondii egysejtű parazita által okozott betegség, melyet döntően a nyers, vagy nem alaposan átsütött, főzött sertés-, szarvasmarha- és juhhús terjeszt. A macska is szerepet játszhat a toxoplazmózis átvitelében. A kórokozó bármilyen szennyezett élelmiszerrel (zöldség, gyümölcs), vagy szennyezett kéz közvetítésével is bekerülhet a szervezetbe. A fertőzés többnyire tünetmentes, néha azonban hőemelkedéssel, torokfájással, influenzához hasonló légúti elváltozásokkal, tüdőgyulladással, nyirokcsomó duzzanattal, izomfájdalommal párosulhat. Az anyában a fertőzés tünetmentes lehet, de a parazita megfertőzheti a magzatot. Terhes nőknél a fertőzés a magzatra nézve tragikus lehet. A korai fertőzés vetélést okozhat, a későbbiekben bekövetkező halvaszületéshez, veleszületett toxoplazmózishoz (sárgaság, idegrendszeri zavarok, szemkárosodás, stb.) vezethet.

Toxoplasma-megelőzés

 • A kórokozó emberről emberre nem terjed (kivéve a magzat fertőződését).

 • A megelőzésre a szigorú személyi- és élelmiszer-higiénián (kézmosás, gyümölcs- és zöldségmosás) kívül a nyers és gyengén hő kezelt húsok fogyasztásának kerülése szolgálhat, továbbá a továbbá a várandós nők szerológiai szűrűvizsgálatot is kérhetnek, ahol megállapítható a fertőzöttség fennállása A kedvtelésből tartott állatokkal (ilyenek a kutyák, macskák) kapcsolatban az általános higiénés szabályokat fokozottan be kell tartani, állatok simogatása, gondozása után alaposan kezet kell mosni.

 • Metil-higany: A metil-higany egy nehézfém, mely többnyire halakban és a „tenger gyümölcseiben” dúsulhat fel. A magzat idegrendszeri fejlődésében zavart okozhat. Ezért halételek fogyasztása várandós nőknek heti két alkalomnál többször nem ajánlott. Egyes tengeri halaknak (pl. kardhal, király makréla és cápa) magasabb a metil-higany tartalma. Ezért elsősorban az alacsonyabb higany szennyezettségű halételek, pl. harcsa, lazac, olajos tonhal és garnélarák fogyasztása javasolt várandosság alatt.

Tudta?

Az élelmiszerek kémiai szennyezettségének csökkentésében a fogyasztónak kevesebb lehetősége van, hiszen ez egyszerű konyhatechnológiai módszerekkel (hőkezelés, hűtés) többnyire nem csökkenthető. A környezet megóvásával azonban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a természet (víz, talaj, levegő), ezáltal élelmiszereink kevésbé szennyeződjenek el. A gondos alapanyag-beszerzés szintén a megelőzés része. Ne feledkezzen meg a gyümölcsök, zöldségek fogyasztás előtti alapos mosásáról!

További aranyszabályok:

 • Már a vásárlásnál legyen körültekintő! Alapanyagokat csak megbízható helyen vásároljon. Lejárt szavatossági idejű terméket semmiképpen ne vegyen!

 • Ne feledje a biztonságos ételek receptjét: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz, tiszta konyha, tiszta kéz, készételek elkülönítése a nyersanyagoktól, alapos sütés-főzés, gyors lehűtés, hűtött tárolás.

 • Ne igyon pasztőrözetlen, kezeletlen tejtermékeket és italokat!

 • A nyers tojás tartalmazhat baktériumokat (pl. Salmonellát is), ezért fogyasztás előtt a nyers tojásból készült ételeket hőkezelni kell.

 • A nyers halételek, mint a sushi és sashimi, a nyers húsételek (pl. tatár bifsztek) fogyasztása a várandósság ideje alatt nem ajánlott, mert ezek nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak parazitákat és baktériumokat.

 • Kerülje a nyers csírák (pl. lucerna-, retek-, aranybab csíra) fogyasztását is, mert ezeken könnyen megtelepedhetnek baktériumok.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

szucseva

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató