Ételtcsakokosan

Élelmiszer-biztonsági tanácsok várandós nők számára

2013. február 8.
varandosjotanacsok-199x300

varandosjotanacsok-199x300

Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az élelmiszereinkben található mikrobák (baktériumok, vírusok, férgek), vagy kémiai szennyező anyagok okozhatnak. Ezek hatása lehet heveny vagy idült, a tünetek pedig igen változatosak. Várandós nők számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. A terhesség ideje alatt a várandós nők immunrendszere ugyanis gyengébb, a magzaté pedig még fejletlen ahhoz, hogy e külső káros anyagokkal szemben felvegyék a küzdelmet. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a várandós nőkre különleges kockázatot jelentő tényezőt. Amennyiben Ön gyermeket vár és valamely élelmiszer fogyasztása után bármilyen rendellenességet érez, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Listeria: A Listeria monocytogenes baktérium élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Az ember a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező útján fertőződhet. A baktérium a hűtőtárolás hőmérsékletén is képes szaporodni. Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, így a fogyasztásra kész, nyerstej és abból készült termékek, lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.), nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac, füstölt kolbász, és a nyers zöldségből készült saláták kockázatosnak tekinthetők Listeria szempontjából. Terhesség esetén az anyánál influenza-szerű megbetegedés, vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

A liszteriózis megelőzhető!

 • Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. A Listeria monocytogenes baktérium hő hatására elpusztul.

 • Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75° C fokot legalább 2 percig).

 • Ha lehet, frissen készült ételeket fogyasszon.

 • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. Ez vonatkozik a látszólag kevésbé romlandó élelmiszerekre is. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.

 • A hűtő legyen tiszta, és hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria monocytogenes baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet már kedvez elszaporodásához.

 • Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

Tudta?

A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem tartásával. Kis odafigyeléssel a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedés meg előzhető volna!
varandos31-300x225

Toxoplasma: A toxoplazmózis viszonylag gyakran előforduló, a Toxoplasma gondii egysejtű parazita által okozott betegség, melyet döntően a nyers, vagy nem alaposan átsütött, főzött sertés-, szarvasmarha- és juhhús terjeszt. A macska is szerepet játszhat a toxoplazmózis átvitelében. A kórokozó bármilyen szennyezett élelmiszerrel (zöldség, gyümölcs), vagy szennyezett kéz közvetítésével is bekerülhet a szervezetbe. A fertőzés többnyire tünetmentes, néha azonban hőemelkedéssel, torokfájással, influenzához hasonló légúti elváltozásokkal, tüdőgyulladással, nyirokcsomó duzzanattal, izomfájdalommal párosulhat. Az anyában a fertőzés tünetmentes lehet, de a parazita megfertőzheti a magzatot. Terhes nőknél a fertőzés a magzatra nézve tragikus lehet. A korai fertőzés vetélést okozhat, a későbbiekben bekövetkező halvaszületéshez, veleszületett toxoplazmózishoz (sárgaság, idegrendszeri zavarok, szemkárosodás, stb.) vezethet.

Toxoplasma-megelőzés

 • A kórokozó emberről emberre nem terjed (kivéve a magzat fertőződését).

 • A megelőzésre a szigorú személyi- és élelmiszer-higiénián (kézmosás, gyümölcs- és zöldségmosás) kívül a nyers és gyengén hő kezelt húsok fogyasztásának kerülése szolgálhat, továbbá a továbbá a várandós nők szerológiai szűrűvizsgálatot is kérhetnek, ahol megállapítható a fertőzöttség fennállása A kedvtelésből tartott állatokkal (ilyenek a kutyák, macskák) kapcsolatban az általános higiénés szabályokat fokozottan be kell tartani, állatok simogatása, gondozása után alaposan kezet kell mosni.

 • Metil-higany: A metil-higany egy nehézfém, mely többnyire halakban és a „tenger gyümölcseiben” dúsulhat fel. A magzat idegrendszeri fejlődésében zavart okozhat. Ezért halételek fogyasztása várandós nőknek heti két alkalomnál többször nem ajánlott. Egyes tengeri halaknak (pl. kardhal, király makréla és cápa) magasabb a metil-higany tartalma. Ezért elsősorban az alacsonyabb higany szennyezettségű halételek, pl. harcsa, lazac, olajos tonhal és garnélarák fogyasztása javasolt várandosság alatt.

Tudta?

Az élelmiszerek kémiai szennyezettségének csökkentésében a fogyasztónak kevesebb lehetősége van, hiszen ez egyszerű konyhatechnológiai módszerekkel (hőkezelés, hűtés) többnyire nem csökkenthető. A környezet megóvásával azonban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a természet (víz, talaj, levegő), ezáltal élelmiszereink kevésbé szennyeződjenek el. A gondos alapanyag-beszerzés szintén a megelőzés része. Ne feledkezzen meg a gyümölcsök, zöldségek fogyasztás előtti alapos mosásáról!

További aranyszabályok:

 • Már a vásárlásnál legyen körültekintő! Alapanyagokat csak megbízható helyen vásároljon. Lejárt szavatossági idejű terméket semmiképpen ne vegyen!

 • Ne feledje a biztonságos ételek receptjét: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz, tiszta konyha, tiszta kéz, készételek elkülönítése a nyersanyagoktól, alapos sütés-főzés, gyors lehűtés, hűtött tárolás.

 • Ne igyon pasztőrözetlen, kezeletlen tejtermékeket és italokat!

 • A nyers tojás tartalmazhat baktériumokat (pl. Salmonellát is), ezért fogyasztás előtt a nyers tojásból készült ételeket hőkezelni kell.

 • A nyers halételek, mint a sushi és sashimi, a nyers húsételek (pl. tatár bifsztek) fogyasztása a várandósság ideje alatt nem ajánlott, mert ezek nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak parazitákat és baktériumokat.

 • Kerülje a nyers csírák (pl. lucerna-, retek-, aranybab csíra) fogyasztását is, mert ezeken könnyen megtelepedhetnek baktériumok.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vízzel-lélekkel

eteltcsakokosan

Miért nem…?…

eteltcsakokosan

Amikor a befőzésre kerül a sor

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató