A mai világban egyre ritkábban eszünk főzelékféléket, ritkán találkozunk az étlapokon is a zöldséges ételek ezen csoportjával. Pedig a babák első ételei a főzelékek, később még a menzán kapunk heti rendszerességgel belőle, majd felnőtt korra valahogy eltűnik az étrendünkből.
Létrejöttek főzelékfaló éttermek, hogy visszahozzák – talán pont a nosztalgia miatt – a napi étkezésbe a főzelékeket. De a legegyszerűbb, ha magunknak készítjük el otthon
Egyszerűen elkészíthető és egészséges ételekről van szó, a napi zöldség- és vitaminbevitel jelentős részét teheti ki és változatos ízeket csempész hétköznapjainkba. Többféle módon is készíthetjük a főzelékeket, ízléstől és életmódtól függően. Mivel babakorból indul a zöldség megismerése és szeretete, folytatni kell ezt a jó szokást és étrendünkben megtartani a főzelékeket.
A főzelékek mellé szinte minden adható a pörkölttől kezdve a rántott sajton és rántott húson át a bundás kenyérig, illik hozzájuk a sült szalonna, virsli, fasírt, kolbász, főtt tojás vagy akár tofu is. Csak a fantáziánk szab határt a párosításoknak. Lényeges, hogy együnk jókat és érezzük jól magunkat a bőrünkben!
Tippek:
- Használjunk friss fűszereket az intenzívebb íz világ kialakítására!
- Keveset sózzunk!
- Rövid ideig pároljuk a zöldségeket, hogy vitaminban gazdagok és roppanósak maradjanak!
- Maradhatnak a zöldségek egyben is, de turmixolva újfajta külsejű ételt alkothatunk!
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Mindig tiszta környezetben főzzünk!
- A hámozás után a hagymát mindig alaposan mossuk meg és csepegtessük le! A friss zöldfűszerek esetében is ugyanígy járjunk el!