Ételtcsakokosan

Egyiknek csöröge, másiknak forgács

2022. január 25.

Mi bizonyítaná jobban egy étel kedveltségét, mint hogy számos nemzet szeretné magáénak tudni az ős-receptet? A fánkféleségek is ilyen népszerűek. Farsang idején gyakori édesség például a csörögefánk.

 

Több legenda is övezi a többnyire kelesztett tésztából készített fánkféleségek eredetét. Az egyik történet szerint egy bécsi illetőségű pék özvegye egy napon nem készült el időben a kenyérrel, hoppon maradt vásárlói pedig haragra gerjedtek. Nemtetszésüknek hangot is adtak, és a pékné végül úgy kijött a sodrából, hogy egy vásárló fejéhez vágott egy darabka nyers tésztát. Csakhogy az célt tévesztett, és a kályhán lévő forró olajos lábasba pottyant. Pár perc múlva megszületett a fánk.

Az édességnek, amelyet zsiradékban vagy sütőben, különböző formákban sütnek, a tésztája nagyon hasonló, de megszámlálhatatlanul sok változatát, elkészítési formáját ismerik szerte a világon. Egy 160 évvel ezelőtt megjelent magyar nyelvi szótár szerint a „fánk” jelentése általánosan „fonott sütemény”, de speciálisan „leginkább farsangban kelendő tésztasütemény, gömbölyű alakban, s töltelékkel, vagy a nélkül”.

Nézzük a csörögefánkot! Mi adja a különlegességét? A tésztáját nem szükséges keleszteni, ezért egyszerűbben elkészíthető, mint például a szalagos fánk. Kezdők is bátran belevághatnak. Szó szerint, hiszen általában derelyevágóval vágjuk a tésztát − ez adja majd a sütemény jellegzetes cakkos széleit.Ha nincs kéznél ilyen eszköz, használjunk éles kést!

Számos csörögefánkrecept létezik. Mi a legegyszerűbbet mutatjuk be.

Csörögefánk
Hozzávalók
• 35 dkg liszt
• 5 tojássárgája
• 1 kávéskanál cukor
• kevés tejföl
• csipet só
• olaj a sütéshez
Elkészítése
Gyúrjuk össze a lisztet a tojássárgával, a cukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel, hogy levestészta keménységű legyen. Formázzunk belőle 22 db gombócot. Nyújtsunk mindegyikből vékony lapot, és derelyeszaggatóval párhuzamosan bevagdosva, a tészta végeit húzzuk keresztül a vágásokon. Bő, forró olajban süssük aranysárgára. Porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.

Tipp!

  • Tiszta kézzel, tiszta edényekkel, tiszta környezetben dolgozzuk!
  • A fánkokat jól süssük át, ne maradjon nyers a közepük!
  • A fánkokat aranybarnára süssük, ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg.
  • Figyeljünk arra, hogy az olaj ne hevüljön túl!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#6. Tárolj okosan!

eteltcsakokosan

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

Növényvédő szer kérdés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató