Nagy divatja van a kézműves hamburgerezőknek. Budapesten és vidéken is egyre több helyen nyílnak sajátos hangulatú éttermek, amelyekben szinte csak hamburgert lehet találni az étlapon. Mivel egyszerűen elkészíthető ételről van szó, otthon is bátran elkészíthetjük.
Hozzávalók
Bucihoz (10 db):
- 75 dkg liszt
- 1 tk só
- 70 g cukor
- 40 g friss élesztő
- 1 tojás
- 50 g puha vaj
- 450 g natúr joghurt
- 1 tojás a kenéshez
- 2 ek szezámmag a sütéshez
A húspogácsához (5-6 db):
- 1 kg darált marhahús
- 20 dkg marhavese faggyú vagy szalonna
Feltétek:
- 6-8 szelet bacon
- jégsaláta
- vékonyra szeletelt lilahagyma
- vékonyra szeletelt paradicsom
- 6-8 szelet cheddar sajt
- paradicsom szósz (esetleg ketchup)
- majonéz
- francia mustár
Elkészítése
A buci hozzávalóit keverőtálba öntjük és sima tésztát dagasztunk belőle. Amikor fényes a felülete és elválik az edény falától, megszórjuk kevés liszttel és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 10 részre osztjuk. Kis gömböket formázunk mindegyikből, az alját becsípjük és végül kicsit benyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.
A darált húst összedolgozzuk a faggyúval és húspogácsákat formázunk belőle, fejenként 15-20 dekával számoljunk (egyes hentes üzletben már előre összekeverik és elkészítik a húspogácsát). Majd grillrácson, vagy vastag falú serpenyőben jól átsütjük mindet. A húspogácsák sütése közben pár szelet szalonnát is piríthatunk (ropogósra), így a következő pogácsának még teltebb íze lesz.
A bucikat félbevágjuk, a felvágott felét a serpenyőben vagy a grillen kicsit megpirítjuk. Majd összeállítjuk a szendvicset: a bucira kerül a hús, majd az öntetek, a sajt és zöldségek, majd a teteje.
Sült krumplival vagy sült hagymakarikákkal frissen elkészítve tálaljuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk, de legjobb, ha a húst otthon daráljuk le, és még aznap használjuk fel. Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén. A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- Nyáron inkább a bolti majonézt válasszuk, melyet felbontás után hűtőben kell tárolni.
- Ételhőmérővel ellenőrizzük, hogy átsült-e a húspogácsa.