Ételtcsakokosan

Édesburgonya sült csirkével

2015. április 27.

Piacokon sok helyen látni ezeket a furcsa formájú gumókat, mindenkinek érdemes kipróbálni és a receptekben burgonyát helyettesíteni vele.

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.

Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

chipotle-chicken-40-300x300

Hozzávalók

  • 2 nagy édesburgonya
  • 10 dkg fetasajt
  •  1 csomag újhagyma
  • 10-12 fokhagymagerezd
  • pár ág kakukkfű
  • olívaolaj
  •  só
  • bors
  • 30 dkg csirkemellfilé

Elkészítése
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra. Az édesburgonyákat zöldséghámozóval meghámozzuk és egyforma méretű kockákra vágjuk, egy alufóliával bélelt tepsibe helyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, rámorzsolunk pár szál kakukkfüvet. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a fokhagymagerezdeket egészben és a hagymakarikákat a tepsibe szórjuk. A forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ezután rámorzsoljuk a feta sajtot, még egy kis sót és frissen őrölt borsot szórunk rá.
A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és forróra hevített serpenyőben egy kevés olívaolajon  pirosra sütjük mindkét oldalát. Ezután lejjebb vesszük a hőt és kb. 10 perc alatt készre és szaftosra sütjük.
 
Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre vagy ételekre!
  • Figyeljünk a feta fogyaszthatósági idejére.
  • Édesburgonya vásárlásakor mindig ügyeljünk arra, hogy friss példányokat válasszunk. Héja feszes, sima, tapintásra kemény legyen. Száraz, hűvös helyen tároljuk, de ne tegyük hűtőbe, mert megkeseredik, ugyanis 10 °C alatt a benne lévő cukor keményítővé alakul.
  • A zöldségek darabolásához külön vágódeszkát használjunk.
  • A maradékot minél előbb hűtsük le és tegyük hűtőbe.
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük, forraljuk át, csak azután fogyasszuk el! A langyosítás nem elegendő.

Bevezető forrása: wikipedia.hu
Kép: fortmillscliving.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a szőlőről tudni kell

eteltcsakokosan

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

Lejárat után meddig jó bontatlanul…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató