Ételtcsakokosan

Ebéd a gép előtt?

2016. március 22.

Az irodában dolgozók többsége időhiány miatt az íróasztalnál fogyasztja el az ebédjét, ami kutatások szerint károsan hathat az egészségre és csökkentheti a teljesítőképességet. Megfigyelték, hogy akik a számítógép előtt ülve étkeznek, szegényesebben válogatják össze az ételeiket és többet esznek.

macbook-923616_640

Ezen túlmenően élelmiszerbiztonsági szempontból sem a legjobb választás, ha az íróasztalunknál, számítógépünknél étkezünk. Egy amerikai mikrobiológus szerint az egér és a billentyűzet 34-szer, illetve 67-szer több kórokozót rejthet, mint a vécéülőke, mivel ezek tisztítására csak ritkán kerül sor. Nem megfelelő higiénia mellett, az ételekkel érintkezve ezek megbetegedések forrásai lehetnek.

Ha mégis rákényszerülünk, hogy az íróasztalunknál fogyasszuk el az ebédünk, mindenképp tartsunk be pár higéniai szabályt.

  • Fontos, hogyha otthonról hozunk ebédet – szendvicset vagy maradék ételt – akkor azt a jellegének megfelelő körülmények között, szennyeződéstől védve tároljuk fogyasztásig.
  • Mossunk kezet étkezés előtt és után.
  • Vigyázzunk, hogy étel ne kerüljön a számítógépünk billentyűzetére. Ennek több oka is van. Mivel az irodai eszközök tisztítása bonyolult és rendkívül nagy körültekintést igényel, ezek a felületek higiéniai szempontból nem feltétlenül biztonságosak az élelmiszerekre nézve. Másrészt fontos, hogy óvjuk ezeket az eszközöket, hiszen semmiképpen sem szerencsés, ha például a billentyűzet közé valamilyen módon ételmaradék kerül, így azok használhatatlanná válhatnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Fűszerek a só-bors-fűszerpaprika „triumvirátusán” túl

eteltcsakokosan

Így készíts kovászos uborkát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató