Ételtcsakokosan

Dédi-féle karácsonyi mézeskalács 7 lépésben

2017. január 5.

A 4 éves Levente Dániellel már az ovis karácsonyra is sütöttünk. A cél az volt, hogy finom legyen és ne ragadjon utána a konyha, a tészta könnyen formázható legyen. A különféle netes receptoldalakban csalódva elővettük a dédi receptjét, ami így hangzik:

gingerbread-1262890_640
A kép illusztráció.

Hozzávalók

  • 1 kg liszt BL55
  • 33 dkg cukor (porcukor)
  • 33 dkg margarin, de a vaj a legjobb
  • 2,5 dl méz
  • 1 púpos evőkanál szódabikarbóna
  • fél evőkanál őrölt szegfűszeg
  • fél evőkanál őrölt fahéj
  • 3 tojás
  1. lépés: a szárazanyagok (liszt, porcukor, szódabikarbóna, szegfűszeg, fahéj) összekeverése.
  2. lépés: radiátoron tálkában megolvasztott, szobahőmérsékletűnél melegebb, képlékenyebb vajat, tojás, mézet ráborítjuk a szárazanyagokra
  3. lépés: keverőkanállal vagy fakanállal vagy kézzel alaposan összegyúrjuk
  4. lépés: 3-4 cipót készítünk a tésztából
  5. lépés: kinyújtjuk a cipókat gyerekujjnyi vastagságra
  6. lépés: formára szaggatjuk
  7. lépés: tepsiben 10 percig sütjük nagy lángon

Annyit “upgradeltünk” rajta, hogy nem cukros tojáshabbal díszítettük, hanem a boltokban vehető, ételfestékes filcekkel “színeztük ki”.
Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Konkrét – A táborok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató