Hozzávalók:
A tésztához
- 300 g búzaliszt
- 50 g búza-rétesliszt (BFF 55)
- 80 g porcukor
- 50 g vaj
- 1 csapott teáskanál kakaópor – holland
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt)
- 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
- 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
- 200 g méz – vegyes virág
- 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
- 1 db tojássárgája
Elkészítése:
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 C fokra, két sütőlemezt papírral bélelünk. Ezeken felváltva süthetjük majd a figuráinkat.
2. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a cukorral, majd belemorzsoljuk a vajat. A mézet mikróban kicsit folyósabbra melegítjük és összedolgozzuk a lisztes keverékkel. A legvégén hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Kevés vízzel lágyíthatunk a tésztán ha szükséges, de elegendő egyszer bevizezni a kezünket a gyúráshoz. 10 percre hűtőbe rakjuk.
3. A kicsit kihűlt tésztából egy kisebb adagot lisztezett felületen kinyújtunk. A liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne vegyen fel sokat a tészta. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formákra kiszaggatjuk. Ha karácsonyfára készítjük, itt kell kiszúrni az akasztó helyét. Sütőbe rakjuk az első adagot és 8 percig sütjük.
4. Közben készítjük az új adagot a másik tepsire, míg el nem fogy a tésztánk.
5. A sütőből kivett mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódnak.
6. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek is legyenek.
7. A kihűlt mézeskalácsokat írókával díszíthetjük ha van kedvünk. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket tökéletesen megszáradni.
Titka a mézeskalácsunknak a sok minőségi vaj és a sok szeretet!