Ételtcsakokosan

Deák Levente mézeskalács receptje

2016. január 27.

Hozzávalók:DeákLevente6éves
A tésztához

  • 300 g búzaliszt
  • 50 g búza-rétesliszt (BFF 55)
  • 80 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 1 csapott teáskanál kakaópor – holland
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott mokkáskanál gyömbér (őrölt)
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 csapott mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 200 g méz – vegyes virág
  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 1 db tojássárgája

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 C fokra, két sütőlemezt papírral bélelünk. Ezeken felváltva süthetjük majd a figuráinkat.

2. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a kakaóval, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a cukorral, majd belemorzsoljuk a vajat. A mézet mikróban kicsit folyósabbra melegítjük és összedolgozzuk a lisztes keverékkel. A legvégén hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Kevés vízzel lágyíthatunk a tésztán ha szükséges, de elegendő egyszer bevizezni a kezünket a gyúráshoz. 10 percre hűtőbe rakjuk.

3. A kicsit kihűlt tésztából egy kisebb adagot lisztezett felületen kinyújtunk. A liszttel óvatosan bánjunk, hogy ne vegyen fel sokat a tészta. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formákra kiszaggatjuk. Ha karácsonyfára készítjük, itt kell kiszúrni az akasztó helyét. Sütőbe rakjuk az első adagot és 8 percig sütjük.

4. Közben készítjük az új adagot a másik tepsire, míg el nem fogy a tésztánk.

5. A sütőből kivett mézeskalácsokat kihűlésig egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódnak.

6. 5 perc hűlés után vékonyan átkenhetjük őket tojásfehérjével, ha szeretnénk, hogy fényesek is legyenek.

7. A kihűlt mézeskalácsokat írókával díszíthetjük ha van kedvünk. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként belekeverjük a porcukrot, amivel addig verjük, míg gyönyörű, csillogó és kemény habot nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a mézeskalácsokat, majd hagyjuk őket tökéletesen megszáradni.

Titka a mézeskalácsunknak a sok minőségi vaj és a sok szeretet!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szőrösen is finoman

eteltcsakokosan

Itt a Farsang, áll a bál

eteltcsakokosan

#4. Miért fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk a hűtőben?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató