Ételtcsakokosan

Kucsmagomba, a tavaszi különlegesség

2019. május 21.

Tavasszal nem csak a friss zöldségek szezonja indul, hanem megjelennek az erdőn-mezőn gyűjtött finomságok is.

A már viszonylag jól ismert és divatos medvehagyma mellett a kucsmagombák is igazi tavaszi különlegességek, bár nem találhatók olyan tömegben, mint a medvehagyma. Ha valaki nem biztos magában akár piacról is beszerezheti, hiszen ott gyűjtött gombát árulni csak előzetes szakellenőri minősítés után és folyamatos felügyelet mellett szabad. Mindemellett azért vásárláskor ellenőrizzük a gomba mellé kötelezően kihelyezett szakellenőri igazolást.
A kucsmagombák nevüket a süveg (kucsmagombáknál nem kalap!) báránybőr kucsmára hasonlító kinézetéről kapta, ami gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben össze van nőve.
Leggyakrabban talán a cseh kucsmagombával lehet találkozni, ami már márciustól terem lomberdőkben, nyarasokban. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az „igazi”, az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, sajnos ezek kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. Felületes szemlélő a kucsmagombákat könnyen összetévesztheti a szintén április-májusban megjelenő, mérgező papsapkagomba (pl. homoki és vörösbarna papsapkagomba) fajokkal, ezért a gyűjtött gombát mindig nézessük meg gomba-szakellenőrrel!
A kucsmagomba sokféleképpen elkészíthető, akár egyszerű tejszínes-kéksajtos mártással vagy medvehagymával, akár félbevágva és megtöltve, mindenképpen különleges finomságot varázsolhatunk az asztalra.
A kucsmagomba elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy alaposan (min. 20 perc) süssük vagy főzzük meg, mert nyersen fogyasztva okozhat gyomorpanaszokat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

TEJBEN-VAJBAN 2.

eteltcsakokosan

Mozgó büfének milyen kritériumoknak, előírásoknak kell megfelelnie?

szucseva

Mi jelent a nyomokban tartalmazhat kifejezés? …

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató