Hazánkban elképzelhetetlen a karácsony szaloncukor nélkül. Családonként átlagosan 1,5 kilónyi szaloncukrot fogyasztunk az ünnepek alatt, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen édességet vásárolunk meg.
A szaloncukor francia földről, német közvetítéssel érkezett hozzánk s nyerte el mai formáját. A karácsonyfa szaloncukorral történő díszítése jellemzően magyar szokás, mely egészen a 19. századig vezethető vissza. Jókai Mór egyik írásából az derül ki, hogy 1870-ben a karácsonyfát szaloncukorral díszítették, amit az író szalonczukkedlinek nevezett. Kezdetben a szaloncukor készítése kizárólag kézzel történt, a 19. század végén jelentek meg az első gépek, és fokozaton gépesítették a gyártás egyes folyamatait. Ma már kuriózumnak számít a kézzel készített szaloncukor. Sokáig csak két féle szaloncukor létezett: a zselés és a konzum, azonban manapság csupán az ízlésünk és a pénztárcánk szabhat határt, hogy kiválasszuk kedvencüket a megszámlálhatatlanul sokféle ízváltozat közül.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fémgőzölt fóliába pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el. Az Élelmiszerkönyv azt is meghatározza, hogy 1 kg termékben legalább 70 szem édességnek kell lenni. A szaloncukroknak a gyártási eljárás szerint két típusát különböztetjük meg: töltött, mártott. A mártott szaloncukroknak először a korpuszát készítik el, ami nagyon változatos ízesítésű lehet (ismertebb a fondan, dúsított fondan, zselés, marcipán). A töltött szaloncukrok legfinomabb szortái csokoládé (ét,- tej,- fehér) formába öntésével készülnek változatos ízű krémes, gyakran mogyorós, mandulás, gyümölcsös töltelékkel.
Mire figyeljünk vásárláskor?
- Figyeljünk oda a tárolási körülményekre (hőfok, illatok/szagok, higiénia).
- Kezdjük a vásárlást a címke elolvasásával (pontos megnevezés , összetevők listája, minőség megőrzési idő, a gyártó adatai). A termék jelölésekor a fantázianév mellett fel kell tüntetni a pontos megnevezést, valamint az összetevőket is csökkenő sorrendben.
- Amennyiben kimért, piaci szaloncukrot vásárolunk lehetőség szerint ellenőrizzük (a gyűjtődobozról) a gyártót, a termék megnevezését, a minőség-megőrzési időt. Ha a szükséges információk nem állnak rendelkezésre, akkor kockázatos a vásárlás, mivel gyakorlatilag ellenőrizhetetlen a termék eredete. Sose vásároljon az aluljárókban kínálgatott, gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű árukból.
- Sérült, szakadt csomagolású terméket ne vegyünk meg.
- Csak olyan terméket vásároljunk meg, amelyen magyar nyelvű termék jelölés is található.
- Ha teheti, ét- vagy tejcsokoládéval bevont szaloncukrot válasszon. Vásároljunk inkább kevesebb, de jobb minőségű terméket.
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók
- 40 dkg kókuszreszelék
- 40 dkg vaj
- 45 dkg cukor
- 1,6 dl tejszín
Bevonathoz:
- 30 dkg csokoládé
- 3 ek olaj
Elkészítése
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tejszínt, a cukrot és a vajat összeforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről és elkeverjük benne a kókuszreszeléket. A masszát az előkészített tepsibe simítjuk, majd kihűlés után legalább 6 órára hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, apró kockákra vágjuk és bevonjuk olvasztott csokoládéval. Szép papírba csomagoljuk őket és fogyasztásig hűtőben tároljuk. A tejszínes édességek minőség-megőrzési ideje rövidebb, 3-4 héten belül célszerű elfogyasztani.
(Kép forrása: vitaminsziget.hu)