Ételtcsakokosan

Vízzel-lélekkel

2016. július 28.

Bár a Föld 80%-át víz borítja, az emberek számára fogyasztásra alkalmas édesvíz ennek csak kis hányada (a Föld teljes vízkészletének 0,5%-a ). Nem szabad pazarolnunk ezt a nagy kincset sütés-főzés vagy kertészkedés közben sem. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan csökkenthetjük a vízhasználatot, és előzhetjük meg a pazarlást otthonunkban.

glass-1206584_640

A konyhában

  • A főzővizet tegyük félre, mert locsolásra alkalmas, sőt kenyérkészítéshez kifejezetten a krumpli főzővizére van szükség.
  • Használjunk minél több alkalommal kuktát! Ha valamiért ezt nem teszi lehetővé az étel elkészítése, akkor is mindig tegyük rá a fedőt az edényekre! Így kevesebb vizet és energiát használunk!
  • Inkább pároljunk, mint főzzünk. Ha főzünk, annyi vizet használjunk, amennyi ellepi a főzendőket.
  • Érdemes a lobogó víz fölé, a lábos tetejére a párolandó ételt is elhelyezni egy megfelelő eszközben (pl. párolókosárban).
  • Főzés előtt gondoljuk át, mennyi edényt fogunk használni! Próbáljunk meg kevesebb keverőtálat, lábost, egyéb eszközt használni, hogy minél kevesebbet kelljen elmosni.
  • Ne folyó vízben mosogassunk, hanem a mosogatódézsát töltsük meg vízzel. Már akkor dugjuk be a dugót, amikor még hideg víz jön a csapból. Egyébként se hagyjuk folyni a vizet fölöslegesen!
  • A mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatásnál. Ügyeljünk arra, hogy mindig tele legyen a gép (többnapnyi edény összegyűjtése után) és alacsony hőfokon, ökoprogrammal indítsuk el a mosogatást.
  • Ne meleg vízben olvasszuk fel a fagyasztott húsokat, zöldségeket, hanem egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe.
  • Ne csöpögjenek a csapok!

A kertben

Ha megoldható, ne költsünk külön pénzt a kerti locsolásra, gyűjtsük hordókban az esővizet! Lakóhelytől függően több módszer is megfelelő az esővíz gyűjtésére. Ha saját kertes házban lakunk, az ereszcsatornát hordókba irányíthatjuk, és a vizet ezekbe vezethetjük. Nagyobb beruházás, ha a földbe beásunk egy nagy gyűjtőtartályt, amiből egy búvárszivattyú segítségével juttathatjuk a vizet a locsolócsőbe.

Társasházban, ha van rá módunk, a teraszon vagy ablakpárkányon felállított hordóba, nagyobb edénybe próbáljuk bevezetni az esővizet, és abból intézzük a balkonláda és a szobai növények locsolását.

Ne folyassuk a csapot, míg a kívánt hőmérsékletű meleg víz megérkezik, hanem fogjuk fel kancsóba vagy lábasba, és később felhasználhatjuk főzéshez, mosogatáshoz vagy öntözéshez.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Meddig áll el egy befőtt? …

eteltcsakokosan

Ne együnk együtt a háziállatokkal!

eteltcsakokosan

A fekete málna

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató