Bár a Föld 80%-át víz borítja, az emberek számára fogyasztásra alkalmas édesvíz ennek csak kis hányada (a Föld teljes vízkészletének 0,5%-a ). Nem szabad pazarolnunk ezt a nagy kincset sütés-főzés vagy kertészkedés közben sem. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan csökkenthetjük a vízhasználatot, és előzhetjük meg a pazarlást otthonunkban.
A konyhában
- A főzővizet tegyük félre, mert locsolásra alkalmas, sőt kenyérkészítéshez kifejezetten a krumpli főzővizére van szükség.
- Használjunk minél több alkalommal kuktát! Ha valamiért ezt nem teszi lehetővé az étel elkészítése, akkor is mindig tegyük rá a fedőt az edényekre! Így kevesebb vizet és energiát használunk!
- Inkább pároljunk, mint főzzünk. Ha főzünk, annyi vizet használjunk, amennyi ellepi a főzendőket.
- Érdemes a lobogó víz fölé, a lábos tetejére a párolandó ételt is elhelyezni egy megfelelő eszközben (pl. párolókosárban).
- Főzés előtt gondoljuk át, mennyi edényt fogunk használni! Próbáljunk meg kevesebb keverőtálat, lábost, egyéb eszközt használni, hogy minél kevesebbet kelljen elmosni.
- Ne folyó vízben mosogassunk, hanem a mosogatódézsát töltsük meg vízzel. Már akkor dugjuk be a dugót, amikor még hideg víz jön a csapból. Egyébként se hagyjuk folyni a vizet fölöslegesen!
- A mosogatógép kevesebb vizet használ, mint mi a kézi mosogatásnál. Ügyeljünk arra, hogy mindig tele legyen a gép (többnapnyi edény összegyűjtése után) és alacsony hőfokon, ökoprogrammal indítsuk el a mosogatást.
- Ne meleg vízben olvasszuk fel a fagyasztott húsokat, zöldségeket, hanem egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe.
- Ne csöpögjenek a csapok!
A kertben
Ha megoldható, ne költsünk külön pénzt a kerti locsolásra, gyűjtsük hordókban az esővizet! Lakóhelytől függően több módszer is megfelelő az esővíz gyűjtésére. Ha saját kertes házban lakunk, az ereszcsatornát hordókba irányíthatjuk, és a vizet ezekbe vezethetjük. Nagyobb beruházás, ha a földbe beásunk egy nagy gyűjtőtartályt, amiből egy búvárszivattyú segítségével juttathatjuk a vizet a locsolócsőbe.
Társasházban, ha van rá módunk, a teraszon vagy ablakpárkányon felállított hordóba, nagyobb edénybe próbáljuk bevezetni az esővizet, és abból intézzük a balkonláda és a szobai növények locsolását.
Ne folyassuk a csapot, míg a kívánt hőmérsékletű meleg víz megérkezik, hanem fogjuk fel kancsóba vagy lábasba, és később felhasználhatjuk főzéshez, mosogatáshoz vagy öntözéshez.