Ételtcsakokosan

Cukorbetegség és amit tudni kell róla

2014. november 14.
109553_linzer6-400x254

A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei november 14-én a világ több mint 130 országában ünneplik a nemzetközi diabetes világnapot, mert ezen a napon született Frederick Banting, aki társával, Charles Bestel együtt elsőként vetette fel az elképzelést, mely végül 1921 októberében az inzulin felfedezéséhez vezetett.

A cukorbetegség típusai

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun betegség,   amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel (hiperglikémia) és ketózissal járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index (GI) miatt okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.

Az éveken át tartósan magas inzulinszint, pontosabban étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját fokozó hatásainak. Ám mivel az agy érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és a tartósan magas vércukorszintnek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia lehet a következménye.

A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt. A betegség kezelése a kezdeti szakaszban életmód változtatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés), majd vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel történik. A betegség későbbi szakaszában, amikor az inzulintermelés már kimerült, az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan szükségessé válik az inzulin adása.

Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással – nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. Manapság az elhízás gyermek- és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik.

A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik (az összes cukorbeteg 90%-a a 2-es típusú betegségben szenved), a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Forrás: wikipedia.hu

Élelmiszer mennyisége

A cukorbetegnek nagyon oda kell figyelniük, hogy mit és mennyit esznek, ehhez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tájékoztatója nyújt kézzelfogható segítséget.

A mennyiségeket sem mindig mérleggel kell mérni

Szénhidrátok (keményítő tartalmú élelmiszerek pl.: főtt tészta, burgonya, párolt rizs) és gyümölcsök:

  • 1 ökölnyi (nők illetve túlsúly esetén)
  • 2 ökölnyi (férfiak) számára
  • 1 ökölnyi a gyümölcs

Fehérje: A húsok (feltétek) mennyisége legyen akkora, mint a tenyere, vastagsága, mint a kisujja.

Zöldségfélék: Az alacsony szénhidráttartalmú zöldségfélék (pl. zöldbab, brokkoli, fejes saláta) egyen annyit, amennyi elférne a két nyitott markában.

Zsír: csökkenteni kell a mennyiségét. Egy adag annyi, mint a hüvelykujja hegye.

* Megjegyzés: keményítőtartalmú élelmiszerekből (burgonya, főtt tészta, párolt rizs) 2 ökölnyi mennyiség csak a normál testsúlyú, nehéz fizikai munkát végző férfiak adagja. Ellenkező esetben ez csak 1 ökölnyi mennyiség legyen.

Recept

Hétköznapi ember mindig az édességek esetében csodálkozik, hogy cukormentesen is elkészíthetőek. Íme egy torta receptje:

Linzi torta

109553_linzer6-400x254Hozzávalók (20 adag):

  • 350g finomliszt
  • 300g fagyos margarin
  • 190g fruktóz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • ¼ kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd
  • 300g hámozatlan darált mandula
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája

Hozzávalói a tetejéhez:

  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 tojássárgája
  • 18g zsemlemorzsa
  • 330g cukormentes eperdzsem
  • 30g mandulaforgács

Elkészítése:

A tésztához elmorzsoljuk az apróra kockázott margarint és az átszitált lisztet, majd hozzáadjuk a fruktózt, a sütőport, a fahéjat, a citromot és vaníliarúd kikapart belsejével összekevert darált mandulát. Ehhez a masszához öntjük a tejföllel lazított tojássárgákat és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formázunk a tésztából, külön-külön fóliába csomagoljuk őket és ½ órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180ºC-ra.

Egy 26-28cm átmérőjű kapcsos tortaforma kiemelt alsó lapját megkenjük vékonyan margarinnal vagy vajjal. A cipót lisztezett munkalapon 1,5 cm vastag korongra nyújtjuk, kiszúrjuk a tortakarikával és a tortaforma lapjára fektetjük. Köré zárjuk a tortakarika formát, és a szegélyét megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgával.

A tésztahulladékot összegyúrjuk, 80-85cm hosszú hurkát formázunk belőle, majd a formában lévő tésztaalap szegélyére illesztjük úgy, hogy 3-4 cm magasan a forma oldalára nyomkodjuk ujjbegyünkkel. A tésztaalapot megszórjuk a zsemlemorzsával, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a lekvárt.

A kisebb téglatestet lisztezett munkalapon 4 szeletre, majd 8 vékony hasábra vágjuk, és hosszabb rövidebb rudacskákra sodorjuk. Átlósan egymásra fektetve berácsozzuk velük a torta tetejét, végükre visszahajtjuk a torta peremét, majd ezt a szélt megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk a mandulaforgáccsal.

A sütő közepén kb. 60 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd leemeljük róla a tortakarikát, lapos tálra csúsztatjuk és tortaszerűen felszeleteljük.

A recept tápanyagtartalma:

A feltűntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

Szénhidrát

1 adag 29,4 g

Teljes mennyiség 588,4 g
Forrás: http://cukorbetegkonyha.hu/receptek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zabkása

eteltcsakokosan

Lila káposzta másképp

eteltcsakokosan

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató