Ételtcsakokosan

Cukorbetegség és amit tudni kell róla

2014. november 14.
109553_linzer6-400x254

A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei november 14-én a világ több mint 130 országában ünneplik a nemzetközi diabetes világnapot, mert ezen a napon született Frederick Banting, aki társával, Charles Bestel együtt elsőként vetette fel az elképzelést, mely végül 1921 októberében az inzulin felfedezéséhez vezetett.

A cukorbetegség típusai

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun betegség,   amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel (hiperglikémia) és ketózissal járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) a magas glikémiás index (GI) miatt okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.

Az éveken át tartósan magas inzulinszint, pontosabban étkezésenként egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak a sejthártya cukortranszportját fokozó hatásainak. Ám mivel az agy érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és a tartósan magas vércukorszintnek vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia lehet a következménye.

A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt. A betegség kezelése a kezdeti szakaszban életmód változtatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés), majd vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel történik. A betegség későbbi szakaszában, amikor az inzulintermelés már kimerült, az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan szükségessé válik az inzulin adása.

Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással – nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. Manapság az elhízás gyermek- és serdülőkorban is jelentkező rohamos terjedésével azonban ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik.

A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik (az összes cukorbeteg 90%-a a 2-es típusú betegségben szenved), a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Forrás: wikipedia.hu

Élelmiszer mennyisége

A cukorbetegnek nagyon oda kell figyelniük, hogy mit és mennyit esznek, ehhez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tájékoztatója nyújt kézzelfogható segítséget.

A mennyiségeket sem mindig mérleggel kell mérni

Szénhidrátok (keményítő tartalmú élelmiszerek pl.: főtt tészta, burgonya, párolt rizs) és gyümölcsök:

  • 1 ökölnyi (nők illetve túlsúly esetén)
  • 2 ökölnyi (férfiak) számára
  • 1 ökölnyi a gyümölcs

Fehérje: A húsok (feltétek) mennyisége legyen akkora, mint a tenyere, vastagsága, mint a kisujja.

Zöldségfélék: Az alacsony szénhidráttartalmú zöldségfélék (pl. zöldbab, brokkoli, fejes saláta) egyen annyit, amennyi elférne a két nyitott markában.

Zsír: csökkenteni kell a mennyiségét. Egy adag annyi, mint a hüvelykujja hegye.

* Megjegyzés: keményítőtartalmú élelmiszerekből (burgonya, főtt tészta, párolt rizs) 2 ökölnyi mennyiség csak a normál testsúlyú, nehéz fizikai munkát végző férfiak adagja. Ellenkező esetben ez csak 1 ökölnyi mennyiség legyen.

Recept

Hétköznapi ember mindig az édességek esetében csodálkozik, hogy cukormentesen is elkészíthetőek. Íme egy torta receptje:

Linzi torta

109553_linzer6-400x254Hozzávalók (20 adag):

  • 350g finomliszt
  • 300g fagyos margarin
  • 190g fruktóz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • ¼ kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd
  • 300g hámozatlan darált mandula
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája

Hozzávalói a tetejéhez:

  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 tojássárgája
  • 18g zsemlemorzsa
  • 330g cukormentes eperdzsem
  • 30g mandulaforgács

Elkészítése:

A tésztához elmorzsoljuk az apróra kockázott margarint és az átszitált lisztet, majd hozzáadjuk a fruktózt, a sütőport, a fahéjat, a citromot és vaníliarúd kikapart belsejével összekevert darált mandulát. Ehhez a masszához öntjük a tejföllel lazított tojássárgákat és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formázunk a tésztából, külön-külön fóliába csomagoljuk őket és ½ órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180ºC-ra.

Egy 26-28cm átmérőjű kapcsos tortaforma kiemelt alsó lapját megkenjük vékonyan margarinnal vagy vajjal. A cipót lisztezett munkalapon 1,5 cm vastag korongra nyújtjuk, kiszúrjuk a tortakarikával és a tortaforma lapjára fektetjük. Köré zárjuk a tortakarika formát, és a szegélyét megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgával.

A tésztahulladékot összegyúrjuk, 80-85cm hosszú hurkát formázunk belőle, majd a formában lévő tésztaalap szegélyére illesztjük úgy, hogy 3-4 cm magasan a forma oldalára nyomkodjuk ujjbegyünkkel. A tésztaalapot megszórjuk a zsemlemorzsával, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a lekvárt.

A kisebb téglatestet lisztezett munkalapon 4 szeletre, majd 8 vékony hasábra vágjuk, és hosszabb rövidebb rudacskákra sodorjuk. Átlósan egymásra fektetve berácsozzuk velük a torta tetejét, végükre visszahajtjuk a torta peremét, majd ezt a szélt megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk a mandulaforgáccsal.

A sütő közepén kb. 60 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd leemeljük róla a tortakarikát, lapos tálra csúsztatjuk és tortaszerűen felszeleteljük.

A recept tápanyagtartalma:

A feltűntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!

Szénhidrát

1 adag 29,4 g

Teljes mennyiség 588,4 g
Forrás: http://cukorbetegkonyha.hu/receptek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Matyi és a fánk

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

Tárolt almánk puhulni, esetleg barnulni kezdett? Ne váljunk meg tőle egyből!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató