A tészta elkészítésében segítek anyának, a formák kiszúrását és a díszítést már teljesen egyedül csinálom, testvéreim inkább dézsmálni szeretik a sütiket:))).
Azt a receptet szoktuk használni, ami egy kb. 15 évvel ezelőtti Kotányi mézesfűszer hátoldalán van.(azóta már nem ez szerepel rajta)
A recept:
- 30 dkg rozsliszt
- 45 dkg búzaliszt
- 50 dkg cukor
- 15 dkg méz
- 5 egész tojás
- 1 dkg szódabikarbóna
- csipetnyi só
Az 5 tojást a cukrot és a mézesfűszert a langyosra melegített mézzel habosra dolgozzuk robotgéppel. Az átszitált finomlisztet elvegyítjük a rozsliszttel, szódabikarbónával és a csipetnyi sóval, majd a felhabosított tojásos keverékhez adjuk. Nem egyszerre, figyeljük a tészta állagát. Kicsit lágyabbra dolgozzuk, mint szeretnénk, mert egy éjszakát pihentetni kell a hűtőben. Másnap kinyújtjuk lisztezett deszkán, kiszúrjuk és sütőpapírral borított tepsin közepes lángon megsütjük.Sütéskor ügyeljünk,ki ne száradjon!
Díszítéshez 1 tojás fehérjét csipetnyi sóval felhabosítunk, beleszitálunk 20 dkg porcukrot. Erősebb nylonzsákba, vagy mélyhűtő tasakba töltjük és a csücskét ollóval kissé kivágjuk. Nagyon pontosan lehet így dolgozni. Leginkább fehér színű mázzal díszítem a mézeseket, nem szeretjük a harsány színű mázakat. Színes szórócukrot, arany-ezüst dr Oetker gyöngyöket szoktam még alkalmazni.
Ha megszárad a máz, fém süteményes dobozokba tesszük, hogy megpuhuljanak, és anya- ahogy mondani szokta -mérges kígyót ültet a tetejére, hogy karácsonyig meglegyen a süti.
Amúgy nem szokott kitartani, jöhet a következő adag!
Húsvétra ugyanezt a receptet használjuk, tojás alakú mézeseket sütünk, díszítünk.