Ételtcsakokosan

Csótai Mária mézeskalács receptje

2016. január 27.

A tészta elkészítésében segítek anyának, a formák kiszúrását és a díszítést már teljesen egyedül csinálom, testvéreim inkább dézsmálni szeretik a sütiket:))). CsótaiMária11éves

Azt a receptet szoktuk használni, ami egy kb. 15 évvel ezelőtti Kotányi mézesfűszer hátoldalán van.(azóta már nem ez szerepel rajta)

A recept:

  • 30 dkg rozsliszt
  • 45 dkg búzaliszt
  • 50 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 5 egész tojás
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • csipetnyi só

Az 5 tojást a cukrot és a mézesfűszert a langyosra melegített mézzel habosra dolgozzuk robotgéppel. Az átszitált finomlisztet elvegyítjük a rozsliszttel, szódabikarbónával és a csipetnyi sóval, majd a felhabosított tojásos keverékhez adjuk. Nem egyszerre, figyeljük a tészta állagát. Kicsit lágyabbra dolgozzuk, mint szeretnénk, mert egy éjszakát pihentetni kell a hűtőben. Másnap kinyújtjuk lisztezett deszkán, kiszúrjuk és sütőpapírral borított tepsin közepes lángon megsütjük.Sütéskor ügyeljünk,ki ne száradjon!

Díszítéshez 1 tojás fehérjét csipetnyi sóval felhabosítunk, beleszitálunk 20 dkg porcukrot. Erősebb nylonzsákba, vagy mélyhűtő tasakba töltjük és a csücskét ollóval kissé kivágjuk. Nagyon pontosan lehet így dolgozni. Leginkább fehér színű mázzal díszítem a mézeseket, nem szeretjük a harsány színű mázakat. Színes szórócukrot, arany-ezüst dr Oetker gyöngyöket szoktam még alkalmazni.

Ha megszárad a máz, fém süteményes dobozokba tesszük, hogy megpuhuljanak, és anya- ahogy mondani szokta -mérges kígyót ültet a tetejére, hogy karácsonyig meglegyen a süti.

 Amúgy nem szokott kitartani, jöhet a következő adag!

 Húsvétra ugyanezt a receptet használjuk, tojás alakú mézeseket sütünk, díszítünk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Jeges nyalánkságok

eteltcsakokosan

Csak megenni veszélyes, vagy már kézzel megtapogatni is?…

eteltcsakokosan

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató