Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 kg sárgabarack
- 2 csomag dzsemfix
- 6 ek. cukor
- 1 dl csoki, mogyoró, mandula likőr (igény szerint)
- 2 tábla 70-80 %-os étcsokoládé
Elkészítése:
A barackot alaposan megmossuk és kimagozzuk, lábosba tesszük és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a dzsemfixet, a cukrot, a likőrt és kevergetve főzzük.
Közben gőz felett felolvasztjuk a csokoládét.
Miután megfőtt a lekvár, beletesszük az olvasztott csokoládét.
A forró lekvárt jól kimosott, tiszta üvegekbe merjük, rátesszük a tetejét, és fejre állítjuk. Ha kihűlt, akkor megfordítjuk és pár napig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Megbízható beszerzési forrás, jó minőségű alapanyag.
- A befőzés megkezdése előtt a helyiséget alaposan takarítsuk ki, az edényeket, eszközöket alaposan mossuk el, fertőtlenítsük ki! A csavaros tetőket dobjuk pár másodpercre forró vízbe, majd hagyjuk megszáradni!
- Az eltenni kívánt zöldséget, gyümölcsöt mindig át kell válogatni és alaposan meg kell mosni.
- A nyers anyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve közöttük is mossunk alaposan kezet!
- A lekvárokat kihűlésük után érdemes felcímkézni.
- Célszerű olyan nagyságú üvegeket választani, amelyek tartalmát a felbontást követően a család pár napon belül el tud fogyasztani.