Ételtcsakokosan

Csokinyuszi a fűben

2016. július 11.

Húsvétkor a gyerekek nagyon várják a nyuszit, fészket készítenek és már hajnalban lesik az udvart, keresve a csokitojásokat vagy csokinyuszikat. Ilyenkor is a minőségre adjunk, a kevesebb néha több. Figyeljünk a címkékre, és vásároljunk csokoládéból készült termékeket. Ne nagy mennyiségű édességet vásároljunk, az elsődleges szempont a minőség legyen és erre gyermekünket is szoktassuk rá. A kínálatban találhatunk bevonó-masszából készülteket és csokoládékat is.

Alapvetően a csokinyuszik, csokitojások 3 csokoládéfajtából készülnek, melyben a Magyar Élelmiszerkönyv van segítségünkre:

  • tejcsokoládé: kakaótermékekből, és cukrokból és tejből vagy tejtermékekből készül, legalább 25 % összes kakaó szárazanyagot és legalább 14 % tej szárazanyagot és legalább 25 % összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalmaz.
  • étcsokoládé: kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag. A magasabb kakaótartalom általában jobb minőségű, kedvezőbb élvezeti értékű termékre utal, de fontos a többi alapanyag minősége és az alkalmazott gyártástechnológia is.
  • fehércsokoládé: nem tartalmaz kakaóport, kakaóvajból, tejből vagy tejtermékekből és cukrokból készül, és legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz.

easter-1256649_640

A bevonómasszából készült termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, ezt egyéb növényi zsiradékkal helyettesítik. A kakaótartalmú masszák kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5%. A fehér és színes bevonómasszák kakaóanyagot nem tartalmaznak. A bevonómasszás édességek ízükben és állagukban is eltérnek a csokoládéból készült termékektől, élvezeti értékük jóval alacsonyabb.

Mire figyeljünk vásárláskor?

  • Figyeljünk oda a tárolási körülményekre (hőfok, illatok/szagok, higiénia).
  • Kezdjük a vásárlást a címke elolvasásával (pontos megnevezés, összetevők listája, minőség megőrzési idő, a gyártó vagy forgalmazó adatai).
  • Sérült, szakadt csomagolású, jelöletlen terméket ne vegyünk meg.
  • Sose vásároljunk az aluljárókban kínálgatott, gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű árukból.
  • Mindig őrizzük meg a termékek blokkját, mert így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra, intézkedésre.
  • Válasszunk jó minőségű csokoládéból készült édességet, mely nem csak a lelkünknek, de egészségünknek is jót fog tenni, természetesen mértékkel fogyasztva.

Ha nem bírunk a rengeteg csokitojással, akkor nyugodtan használjuk fel és készítsünk belőle egyéb finomságokat. A még hideg reggeleken biztosan jól fog esni egy bögre forró csokoládé, vagy összetörve gazdagítsuk vele süteményeinket, felolvasztva egy kis vaj hozzáadásával pedig remek csokimáz lesz belőle.

A csokoládét fénytől, intenzív szagoktól és illatoktól, nedvességtől és magas páratartalomtól védve tároljuk. A megfelelő tárolási hőmérséklet 16-23 °C között van. Helyes tárolási körülmények között a csokoládé hosszan eltartható, természetesen a minőség megőrzési időn belül!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Még elvethetjük…

eteltcsakokosan

Ételünk az életünk – karácsonyi konyha

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató