Nagyon gyors és egyszerű főételt mutatunk be, ami friss salátával, savanyúsággal esetleg kompóttal is finom.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 20 dkg trappista sajt
- liszt
- 2 tojás
- só
- bors
Elkészítése
A sajtot lereszeljük, a tojásokat felverjük és külön tálba szórjuk a lisztet. A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe és tojásba mártjuk, reszelt sajtba forgatva bundázzuk. Egy hőálló tálba rétegezzük, jól lenyomkodjuk. Fóliával letakarjuk és kb. 45-50 percig sütjük, majd a fóliát levéve még ropogósra pirítjuk a tetejét.
Kiborítva úgy szeleteljük, mint egy tortát.
Tipp: Még laktatóbb ételt készíthetünk, ha a fenti receptet vékonyra szeletelt baconnel bolondítjuk meg olyan módon, hogy a hőálló tál aljába is szeleteket teszünk, arra halmozzuk a bundázott húst és a tetejét is befedjük. Érdekes formákat kapunk, ha kuglóf vagy őzgerinc formába töltjük a csirkét.
Élelmiszerbiztonsági tippek
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
- Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre vagy ételekre.
- A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe és egy napon belül fogyasszuk el!
- A hűtve tárolt készételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.
Kép forrása: http://citromhab.blogspot.hu/