Ételtcsakokosan

Csirkés finomság

2016. május 9.

Ha nincs sok időnk a főzésre, viszont valami igazán finomat szeretnénk enni, akkor bátran ajánljuk ezt a füstölt sajtos csirkeételt.   

Hozzávalók:

4Khl7SX7SOKGnU2fh4HJ_artichoke-chicken-bake-1

  • 70 dkg csirkemell filé
  • 20 dkg erdélyi szalonna
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejszín
  • 1 nagy póréhagyma
  • só, bors, olaj

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 190°C-ra, egy közepes tepsit vékonyan olajozzunk ki. A póréhagymát mossuk meg, csepegtessük le, majd karikázzuk fel, és béleljük ki vele az előkészített tepsit. A csirkemellet vágjuk nagyobb kockákra, sózzuk, borsozzuk meg. Az erdélyi szalonnáról vágjuk le a bőrt, majd ezt is kockázzuk apróra és keverjük a húshoz. A szalonnával elkevert csirkekockákat a póréhagymára halmozzuk és elegyengetjük rajta. A tepsit befedjük alufóliával és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. fél óra múlva kivesszük a sütőből, levesszük róla az alufóliát, ráöntjük a tejszínt és a ráreszeljük a füstölt sajtot. Tegyük vissza a sütőbe és süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul rajta. Köretként barna rizst és salátát ajánlunk hozzá.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • A póréhagymát mossunk meg, majd külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
  • A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre vagy ételekre!
  • A sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
  • A maradékot minél előbb hűtsük le és tegyük hűtőbe.
  • A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük, forraljuk át, csak azután fogyasszuk el! A langyosítás nem elegendő.

Kép forrása: food.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – A fagyasztás

eteltcsakokosan

Karácsonyi fűszerek

eteltcsakokosan

Újfajta jelölések az élelmiszerek címkéin

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató