Az egyik legnépszerűbb nyári hűsítő a limonádé, ami nem is csoda, hiszen az alap verzióhoz mindössze 3 alapanyag szükséges és percek alatt elkészíthető.
A limonádé alapanyaga a csapvíz vagy palackozott víz. Ezt ízesítjük citromlével, a legjobb frissen facsart citromlével készíteni. Édesíthetjük mézzel, cukorral, édesítőszerrel és további ízesítőként adhatunk a limonádéhoz például bodzát, mentát, citromfüvet valamint gyümölcsöket.
A recept egyszerűsége ellenére körültekintőnek kell lennünk az elkészítés során.
Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.
- Limonádékészítés előtt mindig mossunk kezet.
- Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
- Amennyiben citromszeleteket is szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
- A citrom felszeleteléséhez használjuk a zöldségek, és gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
- Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
- Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet az italunk.
- Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, amik anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
- Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.